Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відбувся Перший регіональний трудовий форум Асоціації адвокатів

5 листопада 2014, 11:25
697
0
Реклама

Почався Форум з обговорення гучного проекту Трудового кодексу, який на думку законодавців відбиває сучасну дійсність у відносинах між працедавцем і працівником. Адвокат ЮК "Дмитриева і партнери" Любов Игнатова ще спочатку виступи відмітила прогресивність нового трудового законодавства, проте звернула увагу, що з цим документом ще треба серйозно попрацювати: деякі стосунки так і залишилися неврегульовані, а деякі норми не відповідають сучасним тенденціям працевлаштування. Втім, законодавець, нарешті, передбачив норму про правонаступництво в трудових стосунках.

Також Любов Игнатова звернула увагу присутніх на норми про відповідальність за невиплату заробітної плати. Зокрема, в ст. 263 проекти ТК передбачена відповідальність за затримку зарплати у формі подвійної облікової ставки НБУ. Ще одним важливим моментом є те, що в новому проекті ТК значно розширені повноваження державних інспекторів по охороні праці (ст. 390 проекту). Згідно з документом вони матимуть право безперешкодного доступу на усі об'єкти підприємств, організацій і установ.

У свою чергу суддя Апеляційного суду Закарпатської області Олена Кожух ознайомила аудиторію з тенденціями судових суперечок в трудових стосунках, а також розповіла про поширені помилки, що зустрічаються в позовних заявах по трудових спорах. За її оцінкою, найбільш популярною категорією трудових суперечок є справи про неповну виплату грошових коштів, що вважаються працівникові. Зокрема, працедавцеві така невиплата може "влетіти в копійку", оскільки закон дозволяє працівникові вимагати погасити суму заборгованості з урахуванням пені за весь час несплати.

Член правління ААУ, керівний партнер АК "Маршаллер і партнери" Зоя Ярош (на фото) розповіла учасникам Форуму, як трудову суперечку можна використовувати при веденні "корпоративних воєн" і як саме запобігти такому конфлікту. Юрист нагадала, що велика частина рейдерських захоплень починається з корпоративного конфлікту, пов'язаного зі зміною виконавчого органу. Законодавче врегулювання і формування єдиної судової практики рішення таких суперечок є необхідним кроком на шляху України в Європу. Без цього не можна гарантувати безпеку зарубіжних інвестицій.

В зв'язку з цим адвокат розповіла про норми прийнятого 13 травня Закону стосовно захисту прав інвесторівяким були внесені зміни в ГК України, що забезпечують припинення повноважень члена виконавчого органу у будь-який момент або тимчасове усунення його від виконання обов'язків. У інвесторів також з'являються додатковий захист, оскільки Закон надає право припинити повноваження посадовця шляхом звільнення. Проте, незважаючи на прогресивність змін, це лише частково знімає проблематику. Адже при звільненні на такій основі необхідно дотримувати усі вимоги законодавства у сфері праці, наприклад - обмеження при звільненні в період тимчасової непрацездатності або знаходження у відпустці і так далі

Таким чином, при звільненні директора підприємства або члена виконавчого органу у рамках трудового законодавства залишаються можливості для маніпуляцій з боку недобросовісних керівників. Для того, щоб не допустити такі зловживання, на думку адвоката, необхідно приділяти величезну увагу визначенню компетенцій саме в статутних документах суспільств. Шляхи врегулювання таких конфліктів можуть бути різними: від формулювань в статутних документах при внесенні відомостей в ЕГР юрособ і фізосіб-підприємців до внесення змін до статуту і навіть реорганізацій підприємства.

Ще одним із способів вирішення трудових конфліктів, на думку президента ААУ Олега Чернобаяможе бути медиация. На його думку, основними перевагами медиации перед судовим розглядом є те, що : в конфлікті немає програвшої сторони; термін врегулювання конфлікту значно менше, ніж в суді; в процесі медиации зважає на думку усіх учасників. Також безумовним плюсом є те, що медіатор виступає миротворцем в процесі, а не суддею.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини