Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

17 жовтня 2014, 12:12
2800
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців подій і нормативно-правових актів тижня, що йде, враховуючи набуття чинності документів, результати роботи держорганів, а також вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН

1. ВР зобов'язала розкривати кінцевих бенефіціаріїв


14 жовтня, Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно визначення кінцевих выгодоприобретателей юридичних осіб і публічних діячів" (проект № 5114). Господарський кодекс доповнений статтею, яка зобов'язує усі підприємства (окрім державних і комунальних) встановлювати свого кінцевого бенефіціарія, регулярно оновлювати і зберігати інформацію про нього і надавати її державному реєстраторові, у випадках і в об'ємі, передбачених законом. Юристи вважаютьщо розкриття інформації про власників бенефіціарів компаній є важливим кроком, який підвищить прозорість структури власності, допоможе представникам бізнесу надійніше ідентифікувати, хто саме стоїть за тією або іншою компанією при здійсненні своїх угод. Проте виникає питання - наскільки правдивою буде ця інформація і чи буде вона надаватися реєстраторові своєчасно...

2. Діють зміни для бізнесу в зоні АТО

15 жовтня набув чинності Закон № 1669 - VII "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції", яким встановлений мораторій на нарахування пені і штрафів на основну суму заборгованості по кредитах. Мораторій на штрафи торкається і підприємців, що здійснюють або здійснювали діяльність на території АТО. Також діє мораторій на проведення перевірок органами держнагляду у сфері госпдіяльності. Але заборона не торкається позапланових перевірок суб'єктів господарювання з високою мірою ризику.

Крім того, Законом встановлено, що реєстраційні дії з зміні місцезнаходження юрособ і місця проживання ФОП із зони АТО здійснюються держреєстраторами територіальних органів Мінюсту в областях і місті Києві. Зміна складу засновників (учасників) і керівника юрособи з цих регіонів на період проведення АТО забороняється.

Дія документів дозвільного характерувиданих суб'єктам господарювання, які здійснюють діяльність в зоні АТО автоматично подовжується. До того ж, підприємці звільняються від плати за користування державними і комунальною землею і майном.

Також встановлено, що впродовж терміну дії Закону єдиним належним і достатнім документом, що підтверджує настання форс-мажорущо мало місце на території проведення АТО, в якості основи для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежне виконання) зобов'язань, являється сертифікат ТВП України. Сертифікат видається впродовж 7 днів з дня звернення суб'єкта господарської діяльності, оплата - за собівартістю. Суб'єктам малого підприємництва він видається безкоштовно.

3. Антикорупційні закони ухвалені

Підприємцям можна сподіватися на поліпшення умов діяльності, адже 14 жовтня ВР прийняла ряд законів, спрямованих на боротьбу з корупцією, багато норм яких торкаються і бізнесу. Так, Законом про Антикорупційну стратегію передбачається вжити заходи для усунення корупційних передумов ведення бізнесу, для формування нетолерантного відношення бізнесу до корупції. Ще одні Законом депутати встановили обов'язок оприлюднити кінцевих выгодоприобретателей юридичних осіб і публічних діячів. Ухвалений і Закон про нові стандарти боротьби з фінансуванням тероризму, яким пропонується комплексно удосконалити законодавство у сфері фінансового моніторингу. А ще в Україні з'являться нові органи - Антикорупційне бюро і Нацкомиссия по запобіганню корупції.

4. Донбасівський бізнес відроджуватимуть

Президент України Петро Порошенко підписав Закон № 1680 - VII про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей (законопроект № 5081). Окрім іншого, в Законі визначені механізми державної підтримки соціально-економічного розвитку окремих районів - буде впроваджений особливий економічний режим здійснення господарської і інвестиційної діяльності, спрямований на відновлення об'єктів промисловості, інфраструктури, переорієнтацію промислового потенціалу, створення нових робочих місць. Які саме це буду райони Донбасу - доки не відомо.

5. Купити права/х землю аграрії можуть тільки на аукціонах

Права на земельні ділянки для ведення товарного з/х виробництва з 15 жовтня повинні продаватися на конкурентних началах. Інформація про перелік таких ділянок і результати відкритих публічних земельних аукціонів буде регулярна оприлюднитися на офіційному сайті Госземагентства. Також обов'язковим стало враховувати позицію органів місцевого самоврядування в питаннях розпорядження з/х землями держвласності. Під час розгляду питання про надання у власність або користування таких земельних ділянок територіальні органи земельних ресурсів повинні посилати сільським, селищним, міським радам по місцю розташування земельної ділянки запити про вираження їх позиції. Таким чином, підприємцям-аграріям, бажаючим обробляти землю, доведеться витратити більше зусиль.

6. Кримським підприємцям роз'яснюють нове законодавство

ГФС в роз'ясненні відмітила, що на території СЭЗ "Крим" можуть стягуватися місцеві податки і збори. Будь-які прибутки з території СЭЗ, отримані особою, прирівняною до резидента, підлягають оподаткуванню як іноземні. При цьому до нерезидента прирівнюється фізична або юридична особа, що має податкову адресу на території Криму. А особи з податковою адресою на іншій території України, прирівнюються до резидента. Також ГФС відмічає, що плата за землю і сільгоспподаток в Криму не стягуютьсяоскільки це загальнодержавні податки, які не стягуються з об'єктів оподаткування на тимчасово окупованій території. Фіскальна служба роз'яснила і те, що особи, які знаходилися на обліку в контролюючих органах або мали місце знаходження (місце проживання) на території АР Крим або м. Севастополя на початок тимчасової окупації, звільняються від виконання вимог Закону про РРО при здійсненні їх підприємницької діяльності на тимчасово окупованій території.

7. Затверджений порядок держреєстрації договорів комерційної концесії

Мінюст наказом № 1601/5 затвердив Порядок державної реєстрації договорів комерційної концесії (субконцесії). Документ визначає процедуру реєстрації такого договору, а також договори про внесення змін до цього договору і договорів про його розірвання, внесення про це записи в ЕГР, а також внесення запису про відміну/визнанні недійсної реєстрації вказаних договорів, у тому числі на підставі судового рішення, що набрало законної сили. Реєстрація проводиться незалежно від місця проживання або місця знаходження сторін. Документи для реєстрації можуть бути подані через реєстраційний портал - інтернет-сторінку, яка забезпечує формування і представлення необхідних документів.

8. Підприємців позбавили можливості продавати бланки і консультувати в держорганах

З метою усунення можливостей для зловживань Кабміном прийнята постанова № 494 (діє з 14 жовтня)яким забороняється відносити до супутніх послуг, що надаються в приміщеннях держорганів : - надання консультацій, інформації, пов'язаній з наданням адміністративних послуг; - продаж бланків заяв і інших документів, необхідних для оформлення звернення про надання админуслуг; - надання допомоги в заповненні таких документів. Як відмічають в уряді, часто держоргани по змові з підприємцями нав'язували різні оплачувані послуги громадянам, які звернулися за отриманням админуслуг.

9. НКЦБФР збирається анулювати ліцензії кримським депозитарним установам

Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку схвалила проект рішення "Про особливості здійснення депозитарної діяльності у зв'язку з тимчасовою окупацією території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя". Зокрема, пропонується змінити місцезнаходження депозитарним установам шляхом реєстрації в Україні поза АРК. Якщо відповідні дії не будуть здійснені такими профучастниками, Комісія має право анулювати ліцензію не пізніше 60 календарних днів з дати набуття чинності цього рішення. Проект на стадії обговорення.

10. Обнародувані імена перших люстрированных чиновників

Кабінет Міністрів опублікував переліки посадовців, які звільнені або підлягають звільненню у рамках реалізації Закону про очищення влади. У списку керівних працівників ЦОИВ, які вже звільнені, - голова Держпідприємництва Михайло Бродський і його заступник Олександр Потимков, керівництво Держагентства водних ресурсів, держслужба експортного контролю, заступники глав держслужби з питань кадастру, Держказначейства, Госветфитослужбы та ін. Серед чиновників, які підлягали звільненню по люстрації, але встигли подати заяви за власним бажанням до набуття чинності Закону, - перший заступник Міністра экономразвития Анатолій Максюта, перший заступник Міністра фінансів Анатолій Мярковский, перший заступник міністр юстиція Інна Емельянова, перший замголови державний фінансовий інспекція Георгій Берадзе і інший. Крім того, Кабмін просить Президента звільнити НКЦБФР майже у повному складі, включаючи і Дмитра Тевелева, а також декілька членів Нацкомфинуслуг.

Усе законодавство України, бухгалтерські і юридичні консультації і довідники, судову практику, алгоритми дій в різних бізнес-ситуаціях, ресурси по безпеці бізнесу, калькулятори, форми, бланки з шаблонами заповнення і багато що інше для професійної роботи юриста, бухгалтера і керівника Ви знайдете в Інформаційно-правових системах ЛІГА :ЗАКОН. Якщо Ви ще не користуєтеся Системою, замовте тестовий доступ чи придбайте Систему ЛІГА :ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини