Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Безкоштовна правова допомога: 10 змін в новому Законі про прокуратуру

15 жовтня 2014, 11:28
2748
2
Реклама

Закон про прокуратуру, прийнятий 14 жовтнявносить 10 важливих системних змін в Закон про безкоштовну правову допомогу, повідомив на Фейсбуке директор Координаційного центру за поданням правової допомоги Андрій Вишнєвський.

Зміни, пов'язані із забезпеченням прав затриманих, підозрювані, обвинувачених, засуджених

1. Усім затриманим, а також підозрюваним, яким в якості запобіжного заходу обрано утримання під вартою, БПП надаватиметься не лише впродовж 72 годин з моменту затримання, як це відбувається тепер, а безперервно до завершення карного виробництва. Це дозволить мінімізувати залежність реалізації права на захист від слідчого.

2. Основою для призначення адвоката затриманому буде не лише повідомлення посадовця, що здійснив затримання, але і безпосереднє звернення затриманої особи або його родича в центр за поданням БВПП. Це дозволить протидіяти прихованим затриманням, коли правоохоронні органи фактично затримують особу, але не надають процесуального статусу затриманого.

3. Особи, засуджені до позбавлення волі, отримують право на захист і представництво коштом держави по безпосередніх зверненнях Координаційного центру за поданням правової допомоги або центрів по наданню БВПП. Це дозволить захистити права ув'язнених, забезпечивши надання їм безкоштовній правовій допомозі при оскарженні дій, рішень або бездіяльності посадовців, ініціації перегляду справи за обставинами, що знову відкрилися, розгляді питань про умовно-дострокове звільнення, вирішення питань спадкоємства, розлучення і так далі

Зміни, пов'язані з частковим позбавленням повноважень прокуратури по представництву інтересів громадян

Передбачається передача більшої частини повноважень відносно представництва інтересів громадян від органів прокуратури до системи і надання БПП усім суб'єктам права на неї (у тому числі в цивільних і адміністративних справах, а також потерпілим і свідкам в карних процесах) в повному об'ємі з 1 липня 2015 року.

Інституціональні зміни

1. На законодавчому рівні закріплюється центральна координуюча установа у сфері надання БПП - Координаційний центр за поданням правової допомоги.

2. Вводиться дворівнева система центрів за поданням БВПП: регіональні (АРК республіканський, обласні, Київський і Севастопольський міські) і місцеві (районні, міжрайонні, міські, міськрайонні, міжрайонні і районні в містах).

3. На законодавчому рівні за центрами за поданням БВПП закріплюється статус територіальних підрозділів Координаційного центру за поданням правової допомоги.

4. Вводиться поняття системи БПП, яка включає Координаційний центр за поданням правової допомоги, суб'єктів надання безкоштовної первинної правової допомоги і суб'єктів надання безкоштовної вторинної правової допомоги.

5. Вводиться єдиний Реєстр адвокатів, які надають БВПП, який адмініструється Координаційним центром, - замість 54 локальних реєстрів, які адмініструвалися головними управліннями юстиції.

6. Повноваження відносно виключення адвокатів з Реєстру адвокатів, які надають БВПП, передаються від головних управлінь юстиції Координаційному центру по наданню правової допомоги.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини