Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада зобов'язала розкривати кінцевих бенефіціаріїв і відкрила реєстр прав

Реклама

Сьогодні, 14 жовтня, Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно визначення кінцевих выгодоприобретателей юридичних осіб і публічних діячів" (на основі проекту № 5114, у редакції профільного Комітету).

Зміни спрямовані на встановлення механізму виявлення фізичної особи - кінцевого выгодоприобретателя, а також вільного доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Кінцевим выгодоприобретателем юрособи
визначається фізична особа, яка незалежно від формального володіння має можливість здійснювати вирішальний вплив на управління або господарську діяльність юрособи безпосередньо або через інших осіб. При цьому фізичною особою - кінцевим выгодоприобретателем не може бути особа, що має формальне право на 25 або більше відсотків статутного капіталу або прав голосу в юридичній особі, але що є агентом, номінальним утримувачем (номінальним власником) або що є тільки посередником відносно такого права.

Господарський кодекс доповнений статтею, яка зобов'язує усі підприємства (окрім державних і комунальних) встановлювати свого кінцевого бенефіціаріярегулярно оновлювати і зберігати інформацію про нього і надавати її державному реєстраторові, у випадках і в об'ємі, передбачених законом.

Непредставлення керівником юрособи або уповноваженою особою інформації про кінцевий бенефіціарій чи представлення свідомо помилкової інформації буде каратися штрафом від 1 тис. до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян або громадськими роботами на термін від 160 до 240 годин.

Крім того, встановлено, що інформація про зареєстровані права і їх обтяження з Реєстрі прав, являється відкритою і загальнодоступною. Усі охочі можуть отримати інформацію виключно по об'єкту нерухомого майна в електронній формі через офіційний сайт центрального органу виконавчої влади, що реалізовує державну політику у сфері держреєстрації прав. Для отримання інформації про нерухомість в паперовій формі необхідно подати заяву в орган держреєстрації прав або нотаріусові.

Уповноважені держоргани і їх посадовці, а також нотаріуси дістають безпосередній доступ в Реєстр за допомогою цифрового підпису. Вони можуть здійснювати пошук інформації як по об'єкту нерухомості, так і по суб'єктові права. Інформація про зареєстровані права і їх обтяження, отримана в електронній або паперовій формі являється офіційною і використовується відповідно до законодавства.

За заявою власника або іншого правовласника орган держреєстрації прав надає інформацію у формі виписки про осіб, що отримали відомості про зареєстровані права і їх обтяження на нерухоме майно, яке йому належить.

Детальніше про законопроект читайте в матеріалі ЮРЛИГИ. Також ви можете ознайомитися з думкою юристів відносно нововведень.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини