Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

10 жовтня 2014, 12:22
2692
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців подій і нормативно-правових актів тижня, що йде, враховуючи набуття чинності документів, результати роботи держорганів, а також вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН

1. Пакет антикорупційних законів прийнятий за основу

На позачерговому засіданні 7 жовтня Верховна Рада в першому читанні прийняла ряд законопроектів (ініційованих Кабміном і Президентом), спрямованих на боротьбу з корупцією, багато норм яких торкаються і бізнесу. Так, законопроектом № 4284а про Антикорупційну стратегію пропонується вжити заходи для усунення корупційних передумов ведення бізнесу, для формування нетолерантного відношення бізнесу до корупції.

Важливий проект - № 5114 відносно визначення кінцевих выгодоприобретателей юридичних осіб і публічних діячів. Господарський кодекс планується доповнити статтею, яка зобов'яже усі підприємства (окрім державних і комунальних) встановлювати свого кінцевого бенефіціаріярегулярно оновлювати і зберігати інформацію про нього і надавати її державному реєстраторові. У першому читанні прийнятий і проект № 5067 про нові стандарти боротьби з фінансуванням тероризму, яким пропонується комплексно удосконалити законодавство у сфері фінансового моніторингу.

Також за основу прийнятий проект про Антикорупційне бюро; планується створити Нацкомиссию по запобіганню корупції. Усі проекти прискорено готуються до другого читання, яке заплановане на засідання 14 жовтня.

2. Рада удосконалила оподаткування інвестиційної діяльності


Верховна Рада 7 жовтня прийняла Закон про внесення змін до Податкового кодексу відносно вдосконалення оподаткування інвестиційної діяльності. Зміни внесені для забезпечення достатньої свободи сторін у визначенні умов угод про розділ продукції і усунені протиріччя між нормами кодексу. Зокрема, внесені редакційні уточнення у визначення поняття інвестора (оператора); введена можливість покладання прав і обов'язків відносно ПДВ на кожного інвестора і оператора. Також введена можливість відображення долі залишку негативного значення різниці між сумою податкових зобов'язань і сумою податкового кредиту, введені відповідні механізми.

3. Кримським підприємцям - роз'яснення від ГФС

ГФС роз'яснилащо товари, які відповідають критеріям повністю зроблених, досить перероблених або ввезених на митну територію України і випущених для вільного звернення в Криму, вважаються товарами походженням з України і вільно переміщаються на іншу територію країни без застосування мит. Це відбувається за умови уявлення сертифікату про походження товару з України. Такий сертифікат видається торгово-промисловими палатами на іншій території України. Для підтвердження походження товарів, що виготовляються у вільній економічній зоні "Крим", застосовуються сертифікати форми У-1.

У ще одному роз'ясненні говориться, що юридичні особи (відособлені підрозділи) і фізичні особи, які мають податкову адресу (місцезнаходження/місце проживання) на території СЭЗ "Крим", для цілей оподаткування прирівнюються до нерезидентів. Таким чином, виконання норм статті 39 Податкового кодексу, що стосуються трансфертного ціноутворення, повинне відбуватися з урахуванням норм Закону про СЭЗ "Крим".

Також ГФС розповіладе проводиться облік платників податків, зареєстрованих в Криму : фізособи можуть звернутися у будь-яке відділення ГФС, а юрособи і ФОП - в Геническую ДПІ.

4. Уточнений термін подачі документів для отримання акцизних марок

Кабінет Міністрів постановою № 499 вніс зміни в Положення про марки акцизного податку, уточнившищо документи на отримання акцизних марок від виробників і імпортерів алкогольних напоїв і тютюнових виробів прийматимуться до 10 числа кожного місяця. При цьому отримати марки акцизного податку можна буде через 2 місяці. До 20 числа місяця, в якому подана заявка-розрахунок, покупці марок зможуть здійснити коригування у бік збільшення (але не більше ніж на 40%) кількості і видів марок, для цього подається додаткова попередня заявка-розрахунок. Невикористані марки продавець може прийняти назад, при цьому вони можуть бути повторно видані продавцем марок за заявою покупцеві марок, який їх повернув.

5. Правила перевезення вантажів змінені


У Україні встановлюється максимальна вага транспортного засобу в 40 тонн (замість 38 тонн) при здійсненні вантажних автомобільних перевезень відповідно до норм Європейського Союзу. Це передбачено постановою № 1306. Збільшення граничного значення фактичної ваги транспортних засобів з 38 тонн до 40 тонн включно значній мірі сприятиме зменшенню вартості вантажних перевезень. Відмітимо, що правила проїзду контейнеровозів залишаються без змін. фициальное публікація документу і набуття чинності очікується 14 жовтня.

6. Порядок електронного адміністрування ПДВ винесений на обговорення

Розроблений проект постанови Кабінету Міністрів про затвердження Порядку електронного адміністрування ПДВ. Порядок визначає: - механізм відкриття і закриття рахунків в системі електронного адміністрування ПДВ; -особенности складання податкових накладних і розрахунків коригування кількісних і вартісних показників до податкових накладних в умовах дії системи електронного адміністрування ПДВ; - механізм проведення розрахунків з бюджетом із застосуванням рахунків в системі електронного адміністрування ПДВ. Зауваження і пропозиції до проекту приймаються впродовж 1 місяця з дати його обнародування.

7. Платникам податків нагадали про переваги електронного кабінету

ГФС в роз'ясненні нагадала, що електронний кабінет надає можливість працювати з органами фіскальної служби дистанційно в режимі реального часу. З його допомогою можна перевірити звіт на наявність арифметичних помилок, зберегти форму звіту в режимі "Чернетки" і використовувати її при створенні наступних звітів. Також кабінет надає можливість імпорту з бухгалтерських програм (наприклад, 1-С) електронної звітності, перетворення її на пакет документів з наступним напрямом в органи фіскальної служби. Через електронний кабінет можна отримати квитанції про прийняття органами фіскальної служби спрямованого звіту впродовж декількох хвилин. Для роботи в кабінеті необхідно отримати електронні цифрові підписи.

8. У юрособ хочуть відібрати право на паперові ліцензії


У законопроекті № 4743 "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" відсутня норма про зобов'язання органу ліцензування видати на вимогу ліцензіата ліцензію на паперовому носії, а також завірені копії ліцензії на кожну філію. "Це може викликати практичні утруднення отриманні копій ліцензій філіями і іншими відособленими підрозділами юридичних осіб і зробити неможливим здійснення ними господарській діяльності", - переконані у НАБУ, яка звернулася в Комітет ВР з питань підприємництва з пропозиціями зберегти вказану норму, а також вказати, що фотокопія - це копія паперового документу, виготовлена фотографічним шляхом, у тому числі із застосуванням копіювальної техніки. Комітет у своєму листі запевнив, що при підготовці проекту до другого читання ці пропозиції будуть враховані.

9. НБУ не допустить на валютний аукціон підозрілі банки

У листі від 7 жовтня № 24-012/57359 НБУ пояснив учасникам валютних аукціонів деякі нюанси проведення таких заходів. Регулятор нагадав, що банки, що беруть участь в аукціонах, повинні своєчасно і в повному об'ємі перерахувати гроші, подать заявки у електронній формі (які повинні відповідати меті купівлі іноземної валюти). Нацбанк залишає за собою право здійснювати додаткову перевірку банків, а також контрактів клієнтів, вказаних в заявках на участь в аукціоні. НБУ не допускатиме до участі в аукціоні банки, підозрювані в здійсненні спроб маніпулювання на валютному ринку або відносно яких встановлені факти проведення клієнтами діяльності по відмиванню прибутків.

10. Українські митниці не враховують гарантії по книжках МДП російським перевізникам

ГФС в листі № 99-24/01-01-08/4555 розповіла, що національне гарантійне об'єднання Російської Федерації (АСМАП РФ) не відповідає обов'язковим мінімальним умовам і вимогам, визначеним в Конвенції МДП. Це робить проблематичним і, в окремих випадках, неможливим відшкодування сум обов'язкових митних платежів до держбюджету у разі недоставки товарів в митниці призначення, відмітила ГФС. У зв'язку з цим митниці з 0 годин 2 жовтня при представленні до митного оформлення книжок МДП російськими перевізниками застосовують тільки такі способи забезпечення сплати митних платежів, як фінансові гарантії і забезпечення на умовах Конвенції про тимчасове ввезення із застосуванням книжки (карнета) А. Т. А. Така міра вважається тимчасовою до моменту забезпечення АСМАП РФ усіх передбачених Конвенцією МДП обов'язкових мінімальних умов і вимог.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини