Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

26 вересня 2014, 13:31
3123
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців нормативно-правових актів тижня, що йде, враховуючи набуття чинності документів, результати роботи держорганів і нормотворцев, а також вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН

1. Добродійна допомога для АТО звільнена від оподаткування

26 вересня набув чинності Закон № 1668 - VII "Про внесення змін до Податкового кодексу України відносно деяких питань оподаткування добродійної допомоги" Суми коштів, отриманих благодійниками-фізособами (які внесені в Реєстр волонтерів АТО) на банківські рахунки для надання добродійної допомоги на користь АТО, не включатимуться в загальний місячний (річний) дохід оподаткування платника НДФЛ. Ввременно (на період проведення АТО) без обмежень включатимуться в інші витрати звичайної діяльності платника податку на прибуток підприємств суми коштів або вартість спеціальних засобів індивідуального захисту, технічних засобів спостереження, ліків і медизделий, продуктів харчування і др.товаров, робіт, послуг - по переліку, який визначається Кабміном, і які добровільно перераховані (передані) для потреб забезпечення проведення АТО.

2. Суд відмінив ліквідацію Держпідприємництва

Ліквідація Держпідприємництва визнана незаконною. Про це свідчить рішення Окружного Адміністративного суду Києва від 18 вересня - позовні вимоги Михайла Бродського суд задовольнив повною мірою, визнав незаконним і відмінив постанову КМУ № 252. Суд вивчив стенограму засідання Кабміну і констатував, що головною метою ліквідації Держпідприємництва було звільнення глави відомства Михайла Бродського. Також судді врахували регламентні порушення при підготовці і прийнятті постанови.

3. Діють закони про звільнення від оподаткування продукції оборонного призначення

25 вересня набули чинності закони про внесення змін до Податкового і Митного кодекси України відносно звільнення від оподаткування продукції оборонного призначення. Закон № 1657 - VII про внесення змін до Митного кодексу спрощує ввезення продукції оборонного призначення на митну територію України під час дії особливого періоду, введення надзвичайного стану і в період проведення АТО шляхом звільнення від оподаткування митом продукції оборонного призначення (по переліку, який встановлюється Кабміном). Закон № 1658 - VII про внесення змін до Податкового кодексу звільняє від оподаткування ПДВ вартість операцій по ввезенню на митну територію України продукції оборонного призначення по певних товарних позиціях. Дія нових норм не поширюється на продукцію, що ввозиться з території держави-окупанта.

4. ГФС продовжує роз'яснювати особливості військового збору

У листі № 3375/6/99-99-17-02-01-15 ГФС роз'яснюєщо військовим збором обкладаються тільки ті дивідендиякі нараховані платникові податків по акціях або інших корпоративних правах, що мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів або суми, яка перевищує суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податків для цілей оподаткування. А в листі № 4551/7/99-99-17-02-01-17 фіскали відмічаютьщо оподаткуванню військовим збором підлягають прибутки, отримані по цивільно-правових договорахзокрема за договором підряду або договором про надання послуг. При цьому виконання робіт або надання послуг підтверджуються актами виконаних робіт, на підставі яких здійснюється оплата.

5. На які імпортні операції не поширюється заборона валютних розрахунків?

Національний банк України в листі від 23 вересня № 29-209/53878 встановив, що заборона на проведення валютних операцій для розрахунків по імпорту без ввезення товару на територію України (тобто дія підпункту 14 пункту 1 постанови № 540) не поширюється на розрахунки з нерезидентами по наступних операціях: - оплата туристичних, транспортних і комунікаційних послуг резидентами за наявності у них відповідних ліцензій (дозволів); - оплата транспортних послуг резидентами-експедиторами; - оплата банками власних зобов'язань, пов'язаних із сплатою грошових коштів банкам-кореспондентам, міжнародним системам зв'язку, у тому числі інформаційним агентствам REUTERS, SWIFT, BLOOMBERG за користування їх послугами; - оплата власних зобов'язань банків-членів міжнародних платіжних систем, пов'язаних з організацією і забезпеченням розрахунків із спользованием цих платіжних систем.

6. Юрособам розповіли про збір за першу реєстрацію транспортного засобу

ГФС надала роз'яснення відносно сплати збору за першу реєстрацію транспортного засобу юридичною особою. Юрособи в 10-денний термін після першої реєстрації в Україні ТС подають відповідному контролюючому органу по місцю свого знаходження і по місцю реєстрації транспорту розрахунок суми збору за такі транспортні засоби. Як відмічають у ГФС, юрособою збір за першу реєстрацію ТС сплачується по місцю реєстрації транспортних засобів по ставках, діючих на день сплати. Якщо місцезнаходження юрособи і місце реєстрації ТС не співпадають, то збір за першу реєстрацію ТС по місцю знаходження юрособи не сплачується, оскільки він сплачується по місцю реєстрації ТС по ставках, діючих на день сплати.

7. Підприємці не підтверджуватимуть наявність озоноруйнуючих речовин при імпорті/експорті

Листи-затвердження Мінприроди про наявність або відсутність озоноруйнуючих речовин в товарах і доцільності їх ввезення або вивезення (по зверненню суб'єкта господарювання) є додатковим бар'єром для бізнесу, а їх отримання не пов'язане ні із захистом озонового шару, ні з контролем по ОРВ і розподілом квот на їх імпорт, відмічають у Держпідприємництві. Щоб зруйнувати схему отримання суб'єктами господарювання таких листів-тверджень, Служба видала рішення № 36яким в двомісячний термін Мінприроди зобов'язується відмінити відповідний наказ.

8. Роз'яснені нюанси визначення терміну представлення податкової декларації

ГФС роз'яснила нюанси визначення граничного терміну представлення податкової декларації. Як мовиться в листіякщо останній день терміну представлення податкової декларації доводиться на вихідний або святковий день, то останнім днем терміну вважається операційний (банківський) день, що йде за вихідним або святом. Проте термін сплати податків і зборів у такому разі не переноситься. Тобто, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, вказану в представленій їм податковій декларації, впродовж 10 календарних днів, що йдуть за останнім днем відповідного граничного терміну представлення. При цьому платник не повинен враховувати перенесення термінів представлення звітності у зв'язку з вихідними або святковими днями.

9. Працедавців хочуть карати за приниження працівників

Комітет Верховної Ради рекомендує прийняти за основу законопроект № 4997 "Про забезпечення захисту від морального переслідування на робочому місці", яким пропонується визначити форми такого переслідування, встановити заборону на нього, встановити правила відшкодування потерпілим моральної шкоди і так далі. Моральне переслідування на робочому місці визначається як рішення, дії або бездіяльність з боку працедавця і працівника, спрямовані проти працівника, які характеризуються створенням ворожої, принизливої або образливої робочої обстановки. У проекті розписаний порядок дії працівника у такому разі - зокрема, він має право припинити працювати. Члени Комітету звертають увагу на те, що моральне переслідування на робочому місці є одним з видів дискримінації, заборона якої передбачена законодавством.

10. Бізнес готується до європейських правил

24 вересня відбувся Міжнародний юридичний форум "Україна - ЄС", в якому брали участь провідні українські, зарубіжні і міжнародні юридичні фірми, представники державних органів, банків, а також судді. Відкрився форум панельною дискусією, присвяченою темі реформування вітчизняного законодавства відповідно до європейських вимог. Експерти вирішили, що Угода про асоціацію відкриває нові можливості, варто навчитися їх використовувати. А для цього необхідно досконально вивчити документи, регламенти і директиви для правильного використання. Детальніше в нашому репортажі: Форум "Україна - ЄС": до чого готуватися бізнесу.

Усі продукти ЛІГА :ЗАКОН інтегровані в Єдину інформаційну платформу ЛІГА :ЗАКОН ДЛЯ УСІХ. Це принципово нове рішення для підприємств України, за допомогою якого керівник і уся компанія отримує бліц-аналіз основних правових змінах і їх наслідків для бізнесу. Замовивши демо-доступ або підключившись до будь-якого з продуктів ЛІГА :ЗАКОН, Ви отримаєте доступ і до Єдиної платформи. Детальніше - на сайті ep.ligazakon.ua.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини