Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест правових вістей банківського сектора

24 вересня 2014, 12:16
1742
3
Реклама

Валютний ринок

Додаткові механізми стабілізації

29 серпня 2014 року Правління Національного банку України прийняло постанова № 540 "Про введення додаткових механізмів для стабілізації грошово-кредитного і валютного ринків України". Постанова набула чинності з 2 вересня і діє по 2 грудня поточного року. Ці заходи мають на меті недопущення використання фінансової системи України для відмивання грошей і фінансування тероризму і створення умов для ефективного використання діючих механізмів контролю, спрямованих на запобігання відпливу капіталу і призупинення проведення операцій, що мають підвищений ризик їх використання в протиправних цілях.

Постанова містить наступні, серед інших обмеження:
- подовжується термін дії заборони на дострокове погашення резидентами кредитів від нерезидентів (у тому числі шляхом укладення додаткових угод до кредитних договорів);
- здійснення операцій з продажу готівкової іноземної валюти одній особі в один день дозволене в сумі, що не перевищує в еквіваленті 15 тис. гривен;
- як і раніше, видача готівкових грошових коштів в іноземній валюті з поточних і депозитних рахунків клієнтів обмежується 15 тис. гривен в еквіваленті по офіційному курсу НБУ;
- іноземна валюта, переведена через кордон на користь фізичного особи-резидента і нерезидента для виплати готівкою без відкриття рахунку, виплачується одержувачеві тільки в гривнях;
- банки зобов'язані формувати реєстр покупців валюти і передавати їх на узгодження регулятору в день отримання заяви клієнта про купівлю. Детальніший порядок формування реєстрів НБУ виклав в листі № 28-311/48480 від 1 вересня 2014 року.

Крім того, видача готівки з поточних і депозитних рахунків з використанням електронних платіжних засобівемітованим як резидентами, так і нерезидентами, здійснюється також виключно в гривнях. У своєму листі від 4 вересня 2014 року № 29-209/49334 НБУ вказує, що при знятті готівкових засобів використовується курс на час здійснення операції (без подачі заяви клієнтом). В той же час, якщо клієнт бажає отримати готівкові кошти в іноземній валюті з поточного або депозитного рахунку, то банк здійснює видачу іноземної валюти через касу за відповідною заявою.

Валютні операції

28 серпня 2018 року постановою № 534 НБУ вніс зміни у свою постанову № 515 про врегулювання ситуації на валютному ринку від 20 серпня 2014 року, уточнюючи окремі процедури моніторингу і контролю за виконанням встановлених вимог до продажу іноземної валюти. Серед іншого, змінами передбачається наступне:

- конкретизовано, що продаж валюти здійснюється наступного дня після зарахування засобів на розподільний рахунок;
- визначено, що банки не можуть знімати з контролю експортні операції клієнтів на підставі документів про припинення зобов'язань заліком зустрічних однорідних вимог - надходження в іноземній валюті по експортних операціях клієнтів мають бути продані в повному об'ємі в установленому порядку;
- передбачено надання банками у кінці робочого дня по встановленій формі розгорнутої заявки відносно загального об'єму обов'язкового продажу іноземної валюти, запланованого на наступний робочий день.

Також було встановлено, що банки не повинні допускати надання кредитів в іноземній валюті клієнтам (юридичним особам, фізичним особам-підприємцям) з метою використання цієї іноземної валюти на внутрішньому ринку України. Але 9 вересня 2014 року НБУ поміняв своє рішення і відмінив цю вимогу (постанова № 557).

АТО

Без відсотків і пені

2 вересня 2014 року Верховна Рада України ухвалила Закон "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції". У разі підписання Закону Президентом буде встановлений мораторій на нарахування штрафів і пені за прострочені платежі для позичальників із зони, де проводиться антитерористична операція. Також передбачається тимчасове обмеження державного нагляду у сфері господарської діяльності в період і на території проведення АТО.

Крім того, Законом врегулюються проблеми з проведенням реєстрації фізичною особою - підприємцем і проведенням реєстраційних дій зі зміни місцезнаходження юридичних осіб і місця проживання фізичних осіб-підприємців, а також подовжується дія документів дозвільного характеру, виданих суб'єктам господарювання.

Також 2 вересня 2014 року Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України відносно забезпечення проведення мобілізації і гарантій громадянам, що проходять військову службу по заклику по мобілізації". Планується зобов'язати банки і інші фінансові установи припинити нарахування відсотків і пені боржникам, які було мобілізовано на військову службу. Також усім мобілізованим у Збройні сили і Національну гвардію гарантується збереження робочих місць і рівня заробітної плати. Крім того, держава припиняє на період служби нарахування податків і інших зборів, які потрібні від підприємця - фізичної особи, який був покликаний по мобілізації.

Інші новини

Продаж товарів в Криму

У своєму повідомленні № 29-213/51623 від 15 вересня 2014 року НБУ роз'яснив ситуацію відносно зарахування засобів на рахунки резидентів від продажу товарів контрагентам з Автономної Республіки Крим і міста Севастополь. Так, банки мають право віднести на рахунки резидентів засоби в гривнах, що поступили через кореспондентські рахунки іноземних банків (окрім банків, розташованих або здійснюючих діяльність в Криму) в гривнах, відкриті у банках, за продукцію, роботи і послуги на підставі договорів з контрагентами з Криму. Банки зобов'язані перевіряти правомірність вступу засобів на підставі відповідних договорів.

Відстрочення погашення банками кредитів

НБУ прийняв рішення про продовження термінів погашення банками основної суми заборгованості по кредитах для підтримки ліквідності / стабілізаційним кредитам під програми фінансового оздоровлення і кредитам для збереження ліквідності банків. Це передбачено постановою Правління НБУ від 4 вересня 2014 року № 551 "Про зміну термінів погашення банками кредитів". Терміни перенесені з вересня-листопада 2014 року до 10 грудня 2014 року.

Списання засобів

У попередньому дайджесті згадувався Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно запобігання негативному впливу на стабільність банківської системи" від 4 липня 2014 року. НБУ роз'яснив у своєму листі від 1 вересня 2014 року № 25-206/48492 застосування деяких положень цього закону. Зокрема, при тимчасовій адміністрації у банку списання у безперечному порядку заборгованості банку перед НБУ не здійснюється. Також не проводиться примусове списання і арешт засобів банку.

Кредити від Європейського інвестиційного банку

Верховна Рада України ратифікувала фінансову угоду між Україною і Європейським інвестиційним банком з наданню комунальному підприємству "Дніпропетровський метрополітен" кредиту у розмірі 152 млн. євро. Загальний період погашення кредиту складає 25 років. Позичальником засобів кредиту ЕИБ є Україна, яка зобов'язується передати залучені кошти виконавцеві проекту підприємству "Дніпропетровський метрополітен" для фінансування проекту "Завершення будівництва метрополітену в Дніпропетровську".

Також ратифіковано гарантійна угода з Європейським інвестиційним банком про надання кредиту у розмірі 55 млн. євро для будівництва Бескидского залізничного тунеля. У проекті Бескидского тунеля бере участь також Європейський банк реконструкції і розвитку, який дав кредит у розмірі 40 млн. доларів.

Антон Коробейников, радник
Орест Матвийчук, юрист
Sayenko Kharenko

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини