Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

19 вересня 2014, 14:00
2629
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців нормативно-правових актів тижня, що йде, враховуючи набуття чинності документів, результати роботи держорганів і нормотворцев, а також вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН

1. Угода з ЄС ратифікована, бізнес чекає змін на кращий

16 вересня відбулася історична подія - Верховна Рада України ухвалила Закон про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною і Європейським союзом. Одночасно документ було ратифікований і Європарламентом. А Кабмін 17 вересня ствердив Плану імплементації Угоди. Цього ж дня експерти обговорили перспективи виходу українського бізнесу на ринки ЄС. Так, у разі переходу України на надані Євросоюзом правила і механізми нас чекає ефективне врегулювання захисту права власності, свободи надання послуг, захисту інвестицій. Бізнес чекають такі основні зміни: відміна мит на експорт і імпорт; технічна стандартизація по нормах ЄС; зміни антимонопольного законодавства; реформа сфери держзакупівель.

2. Донбасівські підприємці зможуть працювати на особливих умовах

Верховна Рада прийняла Закон про особливий статус окремих районів Донецької і Луганської областей. Зокрема, Законом передбачена державна підтримка соціально-економічного розвитку Донбасу - шляхом впровадження спеціального економічного режиму здійснення господарської і інвестиційної діяльності. Мета таких пільг - відновлення об'єктів промисловості, транспортної і соціальної інфраструктури, житлового фонду, переорієнтація промислового потенціалу, створення нових робочих місць, залучення інвестицій і кредитів для відновлення і розвитку об'єктів, розташованих на Донбасі.

3. Держава зменшила тиск на бізнес

Набуло чинності постанова уряду № 442 "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади", яким скорочуються витрати на зміст апарату чиновників, зменшується корупційний чинник і тиск на бізнес, підвищується ефективність системи держконтролю. В результаті реформи центральних контролюючих органів з 56 центральних органів влади, які мають контрольні повноваження, залишаються 26 (скорочення - 51%). Україна поступово перейде до світової практики, коли завдання інспектора - не накладення штрафу, а роз'яснення законодавства, - обіцяють в уряді. А наступним кроком оптимізації контрольно-наглядових повноважень буде підготовка положень про тих, що відповідають контрольно-наглядові органах.

4. Удосконалюється контроль за безпекою харчових продуктів

З 20 вересня діє Закон № 1602 - VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно харчових продуктів". Законом уточнюється термінологія, види правопорушень і адекватність заходів покарання, створюється єдиний контролюючий органу у сфері безпеки харчових продуктів, відміняються дозвільні документи і процедури, які відсутні в ЄС. Також будуть впроваджені європринципи регулювання ГМО. Серед основних завдань Закону - створення прозорих умов ведення госпдіяльності, підвищення конкурентоспроможності вітчизняних харчових продуктів.

5. Розрахуватися з кримськими контрагентами можна в гривні через іноземні банки

НБУ розповів об питання зарахування на рахунки резидентів в уповноважених банках засобів в гривнях від продажу товарів по договорах з контрагентами з АРК і Севастополя. У документі вказано, що з метою забезпечення в умовах тимчасової окупації отримання резидентами належних ним засобів від продажу товарів по договорах з контрагентами з Криму, уповноважений банк має право зарахувати на рахунок резидента-одержувача засобу в гривнях на підставі відповідних договорів з кримськими контрагентами. Ці засоби повинні поступити через кореспондентські рахунки іноземних банків (окрім банків, розташованих або здійснюючих свою діяльність на території АРК) в гривнях.

6. Податківці розповіли платникам про правила суперечок

У листі
Миндоходов № 11117/5/99-99-22-02-03-13 розглянуто питання практики необгрунтованого незастосування п. 56.21 ст. 56 Податкового кодексу (про те, що у разі розбіжностей у сфері податкового законодавства рішення приймається на користь платника податків). Виходячи з аналізу суперечок між платником і контролюючим органом при здійсненні процедур адміністрування, спірні питання виникають відносно документального підтвердження фактів порушень вимог податкового законодавства. Податківці при цьому враховують роз'яснення ВАСУ від 2 червня 2011 року № 742/11/13-11. Проте відмічають, що офіційно тлумачити законодавство уповноважений тільки КСУ, тому роз'яснення інших органів держвлади носять рекомендаційний характер. Платників податків призвали звернутися до інформаційних ресурсів контролюючих органів, де розміщені приклади розуміння тієї або іншої норми податкового законодавства (узагальнювальні податкові консультації, база податкових знань і тому подібне).

7. Лизингодатели подаватимуть розширену звітність

Набуло чинності розпорядження Нацкомфинуслуг № 2401яким внесені зміни в Порядок надання звітності (нова редакція Додатка 6). Юрособи - суб'єкти господарювання і фінансові компанії, які зобов'язані подавати звітність в Нацкомфинуслуг, застосовують нові форми звітності з I кварталу 2015 року і в наступних звітних періодах. Затверджена в додатку довідка про об'єми і кількість наданих фінансових послуг з договорів фінансового лізингу включає окремі розділи за інформацією: об вартості активів, по яких укладені договори лізингу лизингодателем; про об'єм і кількість укладених і виконаних договорів лізингу; про джерела фінансування нових договорів лізингу. Раніше ця довідка включала тільки значення показників діяльності лизингодателя.

8. На митниці стане простіше оформляти товари

Планується спрощення порядку митного оформлення товарів, що ввозяться на митну територію України і підлягають обов'язковій сертифікації в Україні. Такі зміни передбачені в проекті урядової постанови. Дані про товар, включені в Єдиний реєстр сертифікованої в Україні продукції, знаходитимуться в Єдиній автоматизованій інформаційній системі органів фіскальної служби. Крім того, суб'єкти господарювання не зобов'язані будуть пред'являти на митниці рішення органу по сертифікації.

9. Бізнес хочуть захистити від незаконного втручання правоохоронців

Мінекономрозвитку розроблений законопроектзгідно з яким не суб'єкт господарювання вимушений йти до суду, щоб відстоювати свою правоту, а контролюючий орган повинен буде в судовому порядку доводити, що діяльність підприємства треба припинити. Причому процес буде змагальним - тобто разом з контролюючим органом. У разі ухвалення законопроекту, як стверджують експерти, у контролюючих органів вже не буде законних підстав припиняти господарську діяльність суб'єктів господарювання. Також проект носить антирейдерський характер: пропонується ввести карну відповідальність за незаконне вилучення документів, друку і штампів співробітниками правоохоронних органів.

10. Торгові патенти можуть відмінити

ГФС хоче відмінити необхідність придбавати торгові патенти при здійсненні деяких видів підприємницької діяльності. Про це говориться в законопроекті про внесення змін до Податкового кодексу. Передбачається, що для здійснення деяких видів підприємницької діяльності, згідно ст. 267 Податкового кодексу, суб'єкт господарювання подає в територіальний контролюючий орган заявку, яка може бути основою для постановки на облік в якості платника збору по неосновному місцю обліку. Також передбачається відмінити норму про звіряння з оригіналами або нотаріально завіреними копіями документів, на підставі яких заповнена заявка.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини