Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

12 вересня 2014, 13:05
1148
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців нормативно-правових актів тижня, що йде, враховуючи набуття чинності документів, результати роботи держорганів і нормотворцев, а також вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН


1. Закон про санкції торкнеться і українських компаній


12 вересня набув чинності Закон про санкціїякий створює основу для введення Україною санкцій проти Росії. У числі можливих санкцій - блокування активів, обмеження торгових операцій, запобігання виведенню капіталів за межі України, припинення виконання економічних і фінансових зобов'язань, анулювання або припинення ліцензій. Ініціатива про введення санкцій може виходити від ВР, Президента України, Кабінету Міністрів України, НБУ і СБУ. Згідно із Законом, спеціальні економічні і інші обмежувальні заходи (санкції) можуть застосовуватися з боку України відносно іноземної держави, іноземної юридичної або фізичної особи, юрособ-нерезидентів. Також під його норми можуть потрапити українські юрособи, в яких нерезиденти мають істотну участь. Читайте детальніше: Закон про санкції: застосування до українських компаній; Закон про санкції в инфографике.

2. Банки знову можуть видавати валютні кредити бізнесу


Заборона видачі банками кредитів в іноземній валюті юрособам і ФОП для використання на внутрішньому ринку більше не діє. 11 вересня набула чинності постанова Нацбанку № 557яким з постанови № 534 виключена норма, якій уповноваженим банкам не дозволялося надавати кредити в іноземній валюті юридичним особам, фізичним особам-підприємцям і постійним представництвам юрособ-нерезидентів з метою використання цієї іноземної валюти на внутрішньому ринку України. Валютні кредити могли бути надані виключно для оплати їх зовнішньоекономічних зобов'язань.

3. Кому Кабмін дозволить перевіряти підприємців?

Кабмін постановою № 408 затвердив перелік держінспекцій і інших контролюючих органів, яким надаватиметься дозвіл на проведення перевірок підприємств, установ, організацій і фізосіб-підприємців. До них відносяться: Госценинспекция, Госпотребинспекция, Госархстройинспекция, Держпраці, Держфінінспекція, Госземагентство, Госсанэпидслужба, Антимонопольний комітет, Фонд держмайна, міністерства, Пенсійний фонд і інші органи. Перевірки проводитимуться на підставі відповідного розпорядження Кабміну (за винятком перевірок стану підготовки до роботи енергетичних об'єктів суб'єктів електроенергетики і суб'єктів стосунків у сфері теплопостачання).

4. У бізнесу і влади знову з'явився шанс на податковий компроміс

Народні депутати зареєстрували в Раді законопроект № 5043 про створення можливостей для податкової угоди. Відмінності від нещодавно проваленого урядового законопроекту про податковий компроміс - невеликі. Згідно проектуподаткова угода (податкова догода) - це режим звільнення від юридичної відповідальності платників податків і їх (службових) посадовців за заниження податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств і ПДВ за будь-які податкові періоди до 1 квітня 2014 року. При застосуванні процедури податкової угоди (узгодження відбувається впродовж 70 днів) платник податків сплачує 5% від суми податку. Тобто, 95% суми відповідного податку вважатимуться погашеними.

5. НДФЛ і ЕСВ за працівників мобілізованого підприємця утримує уполномоченое особу

Державна фіскальна служба роз'яснилащо за громадянами, які проходять військову службу по заклику по мобілізації, на особливий період не припиняється реєстрація підприємницької діяльності ФОП. Тимчасово мобілізовані на військову службу підприємці і самозанятые особи звільняються від обов'язку нарахування, сплати і представлення податкової звітності по НДФЛ або єдиному податку, а також ЕСВ за себе на увесь період такої служби. Мобілізовані підприємці або самозанятые особи, що використовують у своїй госпдіяльності працю найнятих робітників, які продовжують працювати по найму під час мобілізації такого підприємця, зобов'язані уповноважити інша особа на виплату зарплати або інших прибутків найнятим робітникам. Обов'язок по сплаті НДФЛ і ЕСВ за найнятих робітників повинні здійснити демобілізований підприємець або самозанятое особа впродовж 180 календарних днів з першого дня демобілізації без нарахування штрафних і фінансових санкцій.

6. ГФС розповіла про розміри і умови сплати єдиного внеску

У роз'ясненні ГФС говоритьсящо базою нарахування ЕСВ фізособі-підприємцеві на загальній системі оподаткування являється сума доходу (прибули), отриманою від діяльності, що підлягає обкладенню НДФЛ. В той же час, сума ЕСВ не може бути менше розміру мінімального страхового внеску за місяць, в якому отриманий дохід (прибуток). Розмір внеску складає 34,7% мінімальної заробітної плати, що з початку 2014 року дорівнює 1218 грн. Отже, сума місячного мінімального страхового внеску по ЕСВ - 422,65 грн., максимальний розмір бази нарахування ЕСВ - 20706 грн., а місячна максимальна сума ЕСВ - 7184,98 грн. (20706 грн. х 34,7%). Підприємець на загальній системі платить ЕСВ авансовими платежами впродовж року - до 15 березня, 15 травня, 15 серпня і 15 листопада. Остаточна сплата ЕСВ, нарахованого за календарний рік, здійснюється до 10 лютого року, що йде за звітним.

7. Військовий збір: податківці роз'яснили деякі аспекти

Фіскальна служба роз'яснилащо якщо працедавець надає співробітникам разову нецільову добродійну (матеріальну) допомогу по їх заявах у зв'язку з особистими обставинами, вона не входить до складу заробітної плати, тому не обкладається військовим збором. Також в роз'ясненні ГФС говориться, що юридична особа перераховує військовий збір як за себе, так і за неуповноважений відособлений підрозділ до бюджету по місцю розташування.

8. НКЦБФР придумала, як розвивати фондовий ринок

Комісія розробила проект Програми розвитку фондового ринку України на 2015-2017 роки. Зокрема, підготовленим документом передбачається підвищення ролі ринку цінних паперів в процесах перерозподілу финресурсов, їх акумуляція для вирішення пріоритетних державних завдань, зміцнення фінансового стану організацій і розширення їх інвестиційних можливостей. Крім того, регулятор прагне до створення цілісної і ефективної системи, стійкого росту капіталізації фондового ринку і розширенню практики залучення інвестицій з використанням фінансових інструментів. Для виконання регламентованих цілей до 2017 року НКЦБФР планує зосередитися на продовженні корпоративної реформи, підвищенні ефективності регулювання емітентів, розширенні інструментарію фондового ринку.

9. У сільському господарстві почали експериментувати з аграрними розписками

Міністерством юстиції і Минагрополитики підписаний спільний наказ № 331/1471/5 "Про впровадження пілотного проекту по відробітку технології введення в обіг аграрних розписок". Документом впроваджується пілотний проект - аграрні розписки введені в обіг на Полтавщині з 9 вересня. В процесі експерименту вивчатиметься механізм звернення розписок, підготуються пропозиції по їх поширенню в інших регіонах України.

10. Затверджений перелік медизделий, оподатковуваних ПДВ по ставці 7%

Постанова Кабміну № 410 "Про затвердження переліку медичних виробів, операції з поставки на митній території України і ввезення на митну територію України яких підлягають оподаткуванню податком на додану вартість по ставці 7 відсотків" набуло чинності 10 вересня. Затверджений урядом перелік по пільговій ставці оподаткування містить 97 позицій життєво необхідних медичних виробів для використання в установах охорони здоров'я і індивідуального застосування пацієнтами.

Усе законодавство України, бухгалтерські і юридичні консультації і довідники, судову практику, алгоритми дій в різних бізнес-ситуаціях, ресурси по безпеці бізнесу, калькулятори, форми, бланки з шаблонами заповнення і багато що інше для професійної роботи юриста, бухгалтера і керівника Ви знайдете в Інформаційно-правових системах ЛІГА :ЗАКОН. Якщо Ви ще не користуєтеся Системою, замовте тестовий доступ чи придбайте Систему ЛІГА :ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини