Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест правових вістей банківського сектора : стабільність системи, продаж валюти і фінансові санкції

29 серпня 2014, 10:53
883
2
Реклама

Діяльність банків

26 серпня 2014 р. Правління НБУ прийняло постанову № 529 "Про окремі питання діяльності банків", яке набуде чинності з дня офіційної публікації і діятиме до 1 січня 2015 р. Документ встановлює, що до банків, які допустили порушення, пов'язані з тимчасовою окупацією Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, введенням надзвичайного режиму роботи банківської системи на території Донецької і Луганської областей, або з ростом курсу іноземних валют до гривни після 6 лютого 2014 р., не застосовуватимуться заходи дії, у разі дотримання останній ряду обмежень.

До таким обмеженням, серед інших, відносяться вимоги:

- не надавати кредитів без забезпечення, що відповідає вимогам НБУ за оцінкою ризиків з метою формування і використання резервів;

- не здійснювати активних операцій з інсайдерами в частині укладення нових кредитних договорів і договорів про надання фінансових зобов'язань, укладення договорів про внесення змін до кредитних договорів по збільшенню сум кредитів;

- не здійснювати виплати дивідендів акціонерам, окрім виплати дивідендів по привілейованих акціях;

- не здійснювати дострокового повернення вкладів (депозитів) інсайдерам.

Банки, в діяльності яких є порушення і недоліки, зобов'язані розробити і надати до 1 жовтня 2014 р. НБУ детальний план заходів по усуненню порушень і недоліків.

Стабільність банківської системи

Заходи дії

4 липня 2014 р. прийнятий Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно запобігання негативному впливу на стабільність банківської системи". Закон надає НБУ повноваження по встановленню особливостей банківського регулювання під час кризових явищ, створює умови для негайної капіталізації банків, уточнює порядок роботи представника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб при тимчасовій адміністрації і ліквідації, визначає порядок надання державної допомоги системно важливому неплатоспроможному банку і Фонду.

Цим же законом визначається поняття системно важливих банків і збільшується мінімальний розмір статутного капіталу банків до 500 млн. гривен.

Що стосується збільшення мінімального розміру статутного капіталу, то відповідно до Постанови Правління НБУ від 6 серпня 2014 р. № 464 "Про приведення статутного капіталу банків у відповідність з мінімально встановленим розміром" банки із статутним капіталом менше 500 млн. грн. зобов'язано збільшити його до 11 липня 2024 р. з мінімальними щорічними порогами збільшення до 2024 року (наприклад, до 17 червня 2016 р. - не менше, чим 120 млн. гривен).

Порушення банківського законодавства

15 серпня 2014 р. НБУ вніс зміни у Положення про застосування Нацбанком заходів дії за порушення банківського законодавства. Зокрема, змінами визначено, що вважається одноразовим грубим порушенням, а що систематичним порушенням банком законодавства у сфері запобігання і протидії легалізації (відмиванню) прибутків, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму.

Крім того, НБУ застосовуватиме заходи дії у разі здійснення ризикової діяльності, загрозливої інтересам вкладників або інших кредиторів банку, а також у разі застосування іноземних санкцій до банків або власників істотної участі у банках, що представляють загрозу інтересам вкладників або інших кредиторів банку і стабільності банківської системи.

Факт здійснення ризикової діяльності встановлює Правління або комісія НБУ.

Валютний ринок

100% продаж валютних надходжень

20 серпня 2014 р. Правління НБУ прийняло Постанову № 515 "Про врегулювання ситуації на валютному ринку України", яким введена 100% -й обов'язковий продаж на міжбанківському валютному ринку України валютних надходжень, отриманих юридичними особами і фізичними особами-підприємцями з-за кордону. Ця вимога поширюється на надходження у валютах 1 групи Класифікатора іноземних валют і банківських металів (у тому числі, долари США і євро), а також в рублях. Раніше вимога з обов'язкового продажу поширювалася на 50% валютних надходжень.

Вимога з продажу валютних надходжень не поширюється на наступні надходження:

- надходження на користь держави або під держгарантії;

- надходження по кредитах, що притягаються на підставі міжнародних договорів України;

- надходження по проектах міжнародної техдопомоги;

- надходження на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів в іноземній валюті;

- надходження по операціях по розміщенню депозитів банків-нерезидентів в українських банках;

- надходження на користь резидентів-посередників по договорах комісії, доручення, консигнації або за агентськими угодами та ін.

Вимога обов'язкового продажу встановлюється на 3 місяці (до 21 листопада).

Крім того, постановою встановлюється граничний термін розрахунків по експорту-імпорту, який складає 90 днів.

Недобросовісні транзакції

У листах від 21 серпня 2014 р. № 28-311/46650 і від 20 серпня 2014 р. № 28-311/46106 відносно можливого маніпулювання на грошово-кредитному ринку НБУ визначив факти, які можуть свідчити про спробу банку здійснити недобросовісні транзакції. До таких фактів, серед інших, відносяться:

- подача заявки по курсу, що істотно відрізняється від офіційного;

- представлення заявки з великим відхиленням від среднедневного об'єму операцій банку за попередній місяць;

- купівля іноземної валюти по фіктивних експортно-імпортних договорах;

- купівля іноземної валюти за уявними угодами, змістом яких є спотворення реальної суті транзакції;

- купівля іноземної валюти для приховання валютної виручки від обов'язкового продажу шляхом взаємозаліку.

При підозрі відносно подібних фактів НБУ не підтверджуватиме заявку банку, що поступила в Систему підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України, і проводитиме оперативну перевірку інформації/документів, які служать підставою відповідних транзакцій. У разі негативного результату такої перевірки заявка банку не буде погоджена.

Інші новини

Санкції

14 серпня 2014 р. був прийнятий Закон України "Про санкції". Закон встановлює види, підстави і суб'єкти санкцій.

Санкції можуть застосовуватися до іноземної держави, іноземної юридичної особи, іноземців, громадян України, українських юридичних осіб, а також інших суб'єктів.

Серед іншого, документ встановлює такі санкцій фінансового характеру, як блокування активів; запобігання виведенню капіталу за межі України; анулювання або припинення ліцензій; заборона видачі дозволів, ліцензій НБУ.

Рішення про застосування, зміну і відміну санкцій приймається Радою національної безпеки і оборони України, вводиться в дію указом Президента України і затверджується постановою Верховної Ради України.

Фінансові операції в зоні АТО

Згідно з Постановою Правління НБУ від 6 серпня 2014 р. № 466 "Про припинення здійснення фінансових операцій" українські банки повинні припинити здійснення усіх видів фінансових операцій в населених пунктах, не контрольованих українською владою (тобто, на території Донецької і Луганської областей). Постанова також поширюється на небанківські установи і національний оператор поштового зв'язку.

Банки до повного відновлення діяльності мають право надавати клієнтам послуги за допомогою засобів мобільного обслуговування.

Фінустанови в Криму

У листі від 1 липня 2014 р. № 25-112/34154 НБУ відмічає, що українським банкам заборонено встановлювати кореспондентські стосунки з банками, іншими кредитними або фінансовими установами, які розташовані і здійснюють свою діяльність на території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя.

Антон Коробейниковрадник Sayenko Kharenko

Орест Матвийчукюрист Sayenko Kharenko

Читайте більше правових новин на цю тематику в спеціальному розділі БАНКИ І ФІНАНСИ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини