Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для захисту міноритарних акціонерів введуть процедуру "сквиз-аут"

27 серпня 2014, 11:01
2489
6
Реклама

Кабінет Міністрів України схвалив вдосконалений проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах"розроблений Національною комісією з цінних паперів і фондового ринку.

Однією з новацій пропонованого документу є впровадження процедури, при якій мажоритарні акціонери при зосередженні ними 95 % акцій придбавають право вимагати від інших акціонерів продажу акцій, що належать ним. В той же час, миноритарии повинні продати свої пакети цінних паперів мажоритариям. При цьому, важливим моментом є встановлення справедливої ціни акційі цей законопроект прописує умови її визначення з дотриманням інтересів усіх акціонерів.

За словами голови НКЦБФР Дмитра Тевелева, зараз на практиці, у разі придбання акціонером великого пакету акцій, дрібні акціонери повністю виключаються з процесів, які впливають на роботу компанії, і ухвалення рішень на зборах. Крім того, при зосередженні в руках одного акціонера такого пакету ліквідність міноритарного пакету може знизитися, і дрібним акціонерам буде складно реалізувати свої акції за вигідною ціною на публічному ринку.

Проблема паритетного обліку інтересів власників великих пакетів акцій і миноритариев в законодавстві багатьох країн значною мірою вирішується шляхом застосування такого права на обов'язковий викуп акцій, як сквиз-аут (squeeze - out). Ця процедура спрямована на захист міноритарного акціонера, якому в якості компенсації пропонується викуп акцій, що належать йому, за справедливою ціною.

Також процедура сквиз-аут спрямована на запобігання рейдерському захопленню підприємств. Так, за захистом своїх порушених прав до суду може звернутися будь-який акціонер, навіть власник однієї акції, який буде невдоволений невеликим технічним огріхом в процедурі ухвалення рішень загальними зборами акціонерів і так далі. Потім може бути застосована рейдерська схема втягування акціонерного товариства в судові спори, які створюють перешкоди в управлінні підприємством. "Запропонований механізм обов'язкового продажу акцій міноритарним акціонером акціонерові - власникові 95 і більше відсотків акцій виключають такі випадки. Таким чином, ця ініціатива спрямована не лише на дотримання паритету в захисті інтересів миноритариев і мажоритариев, але і на захист прав і інтересів інвесторів", - резюмував Дмитро Тевелев.

За інформацією Кабміну

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини