Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВССУ підготував постанову пленуму про виключення майна з-під арешту

Реклама

21 липня 2014 року на нараді суддів судової палати у цивільних справах ВССУ був підготовлений проект постанови пленуму "Про судову практику у справах про зняття арешту з майна"який буде розглянутий на пленумі в першому читанні.

Метою проведення узагальнення практики є виявлення проблемних питань, що виникають при розгляді судами цивільних справ про виключення майна з-під арешту, і напрацювання пропозицій відносно можливих шляхів їх рішення.

До того ж аналогічна постанова Пленуму ВСУ, прийнята ще в 1976 році, базувалася, зокрема, на ГК України, ГПК України, КПК України, Законі "Про старанне виробництво" і цілий ряд інших нормативно-правових актів, які нині втратили силу. Тому роз'яснення, що містяться в цій постанові, судді вже не можуть застосовувати при здійсненні правосуддя.

ВССУ дійшов висновку, що суди в основному правильно розглядають справи по позовах про звільнення майна з-під арешту. Але при цьому існують проблеми за визначенням юрисдикції справ цієї категорії, особливо з урахуванням положень нового КПК, предмета доведення, засобів доведення. Також є необхідність в чіткому визначенні круга сторін у справі, застосуванні таких інститутів цивільного процесуального права, як співучасть, заміна неналежної сторони, процесуальне правонаступництво і інститут третіх осіб. Найчастіше такі порушення суди допускають ще на стадіях відкриття провадження у справі і проведення підготовки справи до судового розгляду (попереднє судове засідання), які нерідко проводяться формально.

Крім того, в узагальненні і проекті постанови пленуму ВССУ судам роз'яснюються спірні питання, що стосуються вимог одного з подружжя по загальній спільній власностіу тому числі у разі накладення арешту у зв'язку із засудженням іншого чоловіка або їх дітей з конфіскацією майна і тому подібне, а також коли предметом позову є доля в загальній спільній власності на неділиму річ.

За інформацією прес-служби ВССУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини