Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент планує крах банківської системи?

16 липня 2014, 14:06
291
7
Реклама

Український Кредитно-банківський Союз, виражаючи загальну позицію регулятора і банківського співтовариства, звернувся до Верховної Ради України про необхідність відхилення законодавчої ініціативи, яка загрожує знищенням національної банківської системи.

Йдеться про законопроекті № 2202 відносно відповідальності банку за порушення умов договору банківського вкладу (депозиту), прийнятому в першому читанні 2 липня.

Цей проект доповнює ст.1058 ГК нормою, згідно якої банк сплачує неустойку (пеню) на рівні 365 % річних за порушення термінів повернення вкладу (1% від суми вкладу за кожен день прострочення виконання зобов'язання).

Експерти УКБС відмічають, що нормами чинного законодавства вже передбачена відповідальність банків за порушення умов договору банківського вкладу. Крім того, національний депозитний ринок зараз знаходиться в стані високої емоційної напруги, збільшений відтік депозитів.

При цьому в законодавстві існують пропуски, які посилюють риски банківської системи. Так, згідно ч. 2 ст. 1060 ГК банк зобов'язаний видати вклад незалежно від його виду на першу вимогу вкладника-фізособи. По суті, це дозволяє достроково вилучити з банку будь-який депозит незалежно від терміну розміщення, що перетворює усі вклади населення на депозити до запитання. Це створює дисбаланс прав і обов'язків сторін в договірних стосунках. Адже вкладники не несуть ніякої відповідальності за порушення договірних термінів розміщення засобів. А раптовий відтік депозитів погрожує стабільності банківської системи.

"Для встановлення рівних і справедливих договірних стосунків слід передбачити "дзеркальну" відповідальність боржника і позичальника, що усуне небезпеку руйнування національної банківської системи - відмітила гениректор УКБС Галина Олифер. - Адже навіть найнадійніший банк у світі не може ні одночасно достроково повернути усі засоби вкладників, ні витримати штрафне навантаження 365 % річних".

До речі, аналогічна законодавча ініціатива не знаходила підтримки ВР ні в розпал кризи в 2009 році, ні в 2013 році в умовах відносно стабільного фінансового ринку.

За інформацією УКБС


Відмітимо, що автор проекту ініціював його з метою захисту прав і законних інтересів клієнтів банківських установ. Але, як запевняє відомий захисник вкладників адвокат Ростислав Кравецце нововведення жодним чином не змінить картину з несвоєчасними поверненнями банківських вкладів і є виключно популістським. Детальніше читайте: Захист прав вкладників банків перетворюють на фарс.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини