Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Криміналізація Грузією участі у "злодійському світі" не порушує ст. 7 Європейській конвенції

Реклама

Еврпейским судом з прав людини обнародувано неостаточне рішення у справі "Ашларба проти Грузії", яким суд одноголосно ухвалив, що криміналізація Грузією участі у "злодійському світі" і титулу "злодій в законі" не порушує ст. 7 Європейській конвенції (немає покарання без закону), що припускає точність у визначенні кримінально карного діяння і передбачуваність застосування закону.

Заявник Изет Ашларба в 2007 році був засуджений відповідно до ст. 223 (1) Карні кодекси Грузії за членство у злодійському світі. Заявник намагався переконати суд, що ці поняття йому абсолютно невідомі. В той же час, суд дійшов висновку, що, навіть якщо пан Ашларба не знав про караність своїх дій виходячи із загальних знань, він міг звернутися до законодавства або ж по юридичну допомогу.

Справа стосувалася точності і передбачуваності закону, який встановлює покарання за членство у злодійському світі і який був введений в Грузії в 2005 році у рамках законодавчого пакету з метою боротьби із злочинним світом. Суд ухвалив, зокрема, що злочини, передбачені грузинським законодавством з 2005 року, а саме, участь у злочинному "злодійському світі" (потужній мережі организованнных злочинних синдикатів, діючих в пострадянських країнах) і титул "злодій в законі", були зрозумілі і добре відомі грузинському суспільству в цілому. Крім того, введення цих злочинів до Карного кодексу Грузії здійснювалося у складі ширшого законодавчого пакету, було включено законодавче визначення вже добре відомих розмовних термінів. Тому закони, що передбачають карну відповідальність за поведінку, свидетельствуещее про членство особи у злодійському світі і про те, що воно є "злодієм в законі" були досить точними і передбачуваними.

За інформацією прес-служби ЕСПЧ.

Відмітимо, Геннадій Москаль пропонував встановити карну ответственость за приналежність до злодійського світу з наявність статусу "злодій в законі". Комітетом було рекомендовано Верховній Раді відхилити законопроект.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини