Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропонований черговий варіант створення муніципальної поліції

14 липня 2014, 16:35
176
1
Реклама

Проект Закону "Про муніципальну поліцію" поданий в Раду народним депутатом Миколою Катеринчуком і зареєстрований під № 4276а.

Законопроект визначає, що муніципальна поліція - озброєний орган місцевого самоврядування, який створюється сільською, селищною, міською радою з метою захисту життя, здоров'я, прав і свобод членів відповідної общини, їх власності, природного середовища, інтересів суспільства від протиправних посягань.

Згідно з проектом, муніципальна поліція села, селища, міста є підзвітною і підконтрольною тому, що відповідає радіякий її утворив, підлеглий його виконавському комітету, відповідному сільському, селищному, міському голові.

Законопроект визначає основні завдання муніципальній поліції, серед яких:

- забезпечення виконання рішень відповідної ради і його виконавчих органів;
- забезпечення охорони будівель органів місцевого самоврядування, об'єктів комунальної власності, а також об'єктів транспортної інфраструктури (метро, зупинок громадського транспорту, вокзалів, причалів і тому подібне);
- забезпечення безпеки дорожнього руху;
- недопущення наруги над державними символами, пам'ятниками і так далі

Пропонується визначити, що в населених пунктах, в яких утворено муніципальну поліцію, може бути скорочена штатна чисельність співробітників міліції.

Для реалізації завдань і повноважень муніципальної поліції в законопроекті пропонується надати працівникам право застосовувати фізичну силу, спецзасоби і вогнепальну зброю у певних випадках.

У систему муніципальної поліції входять шеф і офіцери. Встановлюється принципу виборності посад шефів поліції. Для обрання шефом поліції міста особа повинна відповідати наступним критеріям:
- мати громадянство України;
- проживати на території відповідної ради не менше 10 років;
- на момент проведення виборів досягти 40-річного віку;
- мати вищу освіту;
- володіти державною мовою.

Фінансування і матеріально-технічне забезпечення муніципальної поліції здійснюються за рахунок засобів місцевих бюджетів. Проте, законопроектом передбачено, що держава може сприяти діяльності муніципальної поліції шляхом фінансування її діяльності.


Нагадаємо, що подібний законопроект збирався розробити В. Кличка. Також громадськими експертами підготовлений законопроект "Про поліцію і поліцейську діяльність", який передбачає створення місцевої поліції. Про муніципальну міліцію в Києві говорили і інші активісти. А МВС початок експеримент по створенню міліції європейського зразка.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини