Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про стабільність банківської системи

Реклама

Сьогодні, 11 липня 2014 року, набув чинності Закон № 1586 - VII відносно попередження негативної дії на стабільність банківської системи.

Скандальна норма про відповідальність банків за маніпулювання на грошово-кредитному ринку не була прийнята.

Тепер банки працюють відповідно до оновленого Законом "Про банки і банківську діяльність". Згідно зі змінами, у випадку зменшення загального об'єму депозитів у банківській системі на 5% і більше в строк до 6 календарних місяців за рішенням Нацбанку вводиться (відміняється) спрощена процедура реєстрації випуску акційузгодження регулятором змін в статут банку, державній реєстрації змін в статут банку. Антимонопольний комітет дає укладення або дозвіл на концентрацію не пізніше 5 робочих днів з дня подачі банком відповідних документів.

Спрощені процедури по терміновій капіталізації банків і продажу проблемних банків інвесторам
підвищений мінімальний статутний капітал банків з 120 млн грн. до 500 млн грн., розширена відповідальність власників банків. Нацбанку надано право встановлювати особливості банківського регулювання у разі стрімкого погіршення ситуації на фінансовому ринку. Регулятор визначає системно важливі банки виходячи з розміру банку, міри фінансових взаємозв'язків, напрямів діяльності.

Нацбанк уповноважений застосовувати засоби впливу у разі застосування іноземними державами або міждержавними об'єднаннями або організаціями санкцій до банків або власників істотної участі у банках, що представляють загрозу інтересам вкладників або інших кредиторів банку чи стабільності банківської системи.

Розширений перелік засобів впливу регулятора. Тепер банк і його керівника штрафуватимуть за невиконання вимог куратора в розмірі від 2 тис. до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян. Штраф в розмірі від 5 тис. до 10 тис. неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян може бути накладені і на власників істотної участі у банку за невиконання перейнятих на себе зобов'язань про надання необхідної фінансової допомоги банку. Крім того, за порушення банки позбавлятимуть генеральній ліцензії на здійснення валютних операцій.

Також розширюється перелік критеріїв для віднесення банків до категорії проблемних або неплатоспроможних. До категорії проблемних відноситься банк впродовж звітного місяця що допустив зменшення на 5 і більше % щоденного розміру регулятивного капіталу нижче встановленого розміру - п'ять і більше разів або значення нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу нижче за встановлене - два і більше раз. Проблемним вважається банк, що не виконав вимогу вкладника або іншого кредитора, термін якого настав п'ять і більше робочих днів тому, або якщо встановлені факти невіддзеркалення у бухобліку документів клієнтів банку, які не виконані в строк з вини банку.

До неплатоспроможних може бути віднесений банк, що допустив одноразове грубе або систематичне порушення законодавства у сфері готівкового звернення, запобігання і протидії легалізації злочинних прибутків або фінансуванню тероризму, що створює загрозу інтересам вкладників або інших кредиторів банку.

Також вдосконалений механізм отримання фінансової допомоги Фондом гарантування вкладів фізичних осіб для забезпечення своєчасного отримання ним довгострокових ресурсів для відшкодування засобів вкладникам неплатоспроможних банків. Фонд щорічно і щокварталу з щомісячним коригуванням проводить оцінку настання ризику істотного зменшення об'єму своїх коштів. У разі наявності ризику недостатності засобів Фонду, за умови відсутності в Держбюджеті на поточний рік призначень в необхідному розмірі, Фонд подає Мінфіну заявку на отримання кредиту (внеску на безповоротній основі). Кредит або вклад на безповоротній основі можуть бути наданий у вигляді засобів або ОВГЗ. Відповідні зміни в несены в Закон "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини