Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для велосипедистів пропонуються законодавчі зміни

9 липня 2014, 13:05
310
7
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 4268а "Про велосипедний транспорт" (автор - нардеп Сергій Кальцев)який визначає правові і соціальні основи використання велосипедного транспорту, створення безпечних і комфортних умов для велосипедистів.

Законопроектом визначаються основні терміни, що стосуються велосипедного транспорту, принципи держполітики у сфері велосипедного руху, права і обов'язку велосипедистів і так далі

Серед новацій, які торкаються безпеки, прав і обов'язків велосипедистів :

- коли поруч немає обладнаної велосипедної доріжки або велополосы, а також у випадках, коли рух по велосипедній доріжці (смузі) неможливий, - велосипедистам надається право рухатися по тротуарах, пішохідних доріжках і смугах для маршрутних транспортних засобів як можна ближче до правого краю проїжджої частини;

- право перетинати проїжджу частину по пішохідних переходах, коли поруч не улаштований велосипедний переїзд або коли рух по велосипедному переїзду неможливий. При цьому на велосипедистів покладений обов'язок давати дорогу пішоходам і вживати заходи для забезпечення їх безпеки, а також заборонено виїжджати на пішохідні переходи, не переконавшись у відсутності небезпеки для себе і інших учасників руху;

- обов'язок в темний час доби і в умовах недостатньої видимості використовувати светоотражающие знаки (фликеры);

- право перевезення велосипедів транспортними засобами загального користування;

- обов'язок магазинів, внз, великих підприємств забезпечити розміщення в займаних приміщеннях або на земельних ділянках велопарковок і (чи) велостоянок, забезпечити їх охороною і (чи) засобами безпеки; і інше.

Також встановлюється обов'язок відповідних органів враховувати потреби велосипедистів при плануванні і забудові територій, доріг. Запланована добровільна реєстрація велотранспортних засобів.

Згідно з проектом, Міносвіти повинне буде затвердити Порядок навчання дітей і молоді правилам велосипедного руху і основам безпечної поведінки на дорозі. А Кабмін впродовж року з дати набуття чинності закону зобов'язаний підготувати і затвердити Державну програму розвитку велосипедного транспорту в Україні.

Наслідком ухвалення цього законопроекту, як запевняє депутат, стане створення законодавчих передумов для розвитку в Україні велосипедного транспорту як екологічно чистого, безпечного і економічно вигідного, що посприяє оздоровленню нації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини