Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ роз'яснив, коли у пенсіонера можна відібрати перераховану пенсію

Реклама

На засіданні Судової палати у цивільних справах Верховним Судом України було розглянуто справу 6-91цс14 за позовом "Ощадбанку" про стягнення помилково перерахованої пенсії.

Правова позиція ВСУ, висловлена при перегляді цієї справи : по сенсу частини першої ст. 1212 ГК обличчя, яке придбало майно або зберегло його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової основи (безпідставно придбане майно), зобов'язане повернути тому, що потерпіло це майно. До правовідносин з придбання грошових коштів без достатньої правової основи, якщо ці засоби є пенсійною виплатою, проведеною іншою особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з його боку і недобросовісної з боку набувача, застосуванню підлягають положення ст. 1215 ГК, згідно якої вказані грошові кошти поверненню не підлягають.

При цьому правильність виконаних розрахунків, по яких була зроблена виплата, а також сумлінність набувача є презумпціями, отже, вказане в ст. 1215 ГК майно підлягає поверненню лише у разі наявності цих фактів.

У цій справі банк перерахував 36 570 грн. 10 коп. пенсіонерові відповідно до списку, переданого управлінням Пенсійного фонду, хоча ці гроші не поступали на рахунки. Список був переданий у банк без належно оформленого меморіального ордера і наявності відповідних засобів на рахунку управління ПФУ. Уучитывая те, що судами не встановлено факту недобросовісного придбання відповідачем пенсійної виплати, а також наявність рахункової помилки, суд касаційної інстанції, застосувавши до спірних правовідносин положення ст. 1215 ГК, дійшов помилкового висновку про те, що ці гроші підлягають поверненню на підставах, передбачених ст. 1212 ГК.

Нагадаємо, до такого ж висновку ВСУ прийшов і при перегляді справи № 6-151цс13.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини