Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банкіри просять не вводити спецподаток

26 червня 2014, 13:35
113
0
Реклама

Спецподаток на витрати банків, який планується ввести у вигляді нарахованих відсотків з вкладів фізичних осіб, необхідно переглянути, вважають в Незалежній асоціації банків України.

Згідно законопроекту № 4101априйнятому у першому читаннінарахування на відсотки по депозитних вкладах і інших рахунках будуть щомісячні і не зменшать суму такого відсотка на суму спецподатку. Цей податок буде включений в суму витрат і розраховуватиметься по основній ставці податку на прибуток 18 %. Також вводиться новий механізм оподаткування процентних прибутків по банківських вкладах (депозитам), поточних рахункам фізичних осіб, який передбачає розкриття банківської таємниці вкладників (клієнтів) банків.

Як відмічають в НАБУ, цей податок є яскравим протиріччям системі оподаткування і спричиняє за собою значне збільшення ризиків у банківській системі, а також для вкладників і економіки.

Як альтернативу експерти підтримують пропозицію НБУ, якою пропонується встановити податок 5 % на суму розміщеного депозиту. Банки самі утримуватимуть податок від суми нарахованих відсотків - у зв'язку з цим фізособам не треба буде здавати декларації. Але банківські установи не звітуватимуть по кожному вкладникові окремо, а лише нададуть дані в загальній утриманій сумі. Таким чином, комерційна таємниця буде дотримана.

За інформацією прес-служби НАБУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини