Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Партіям хочуть дозволити об'єднуватися у блоки для участі у виборах

25 червня 2014, 16:43
79
1
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 4162аяким запропоновані системні зміни в Закон "Про вибори народних депутатів України"що визначають правовий статус, порядок освіти і повноцінної участі виборчих блоків в процесі виборів народних депутатів України.

Автор проекту, нардеп Руслан Князевич, відмічає: діюча редакція Закону не передбачає можливості створення і участі у виборах блоків як самостійних суб'єктів, але Конституція передбачає можливість обрання народними депутатами осіб, які були висунені виборчими блоками.

Згідно з проектом, для висунення кандидатів в депутати і участі у виборах депутатів 2 або більше за партію можуть утворити виборчий блок. Керівники або представники партій укладають угоду про створення блоку.

Також запропоновано встановити, що партія/блок може висунути кандидатом в депутати особа, яка є членом цієї партії (або партії, що входить у блок), або безпартійна особа. Але партія, що входить у виборчий блок, не може самостійно висувати кандидатів в депутати, як і входити до складу іншого виборчого блоку.

Партія/блок може висунути:

1) виборчий список кандидатів в депутати від партії/блоку в загальнодержавному окрузі в кількості, яка не перевищує 225 людина;

2) по 1 кандидатові в депутати в кожному одномандатному окрузі.

Передбачається встановити, що право на участь в розподілі депутатських мандатів придбавають кандидати в депутати, включені в виборчі списки партій, що отримали 5 %, а блоків - 7 % і більше за голоси виборців.

Також проектом конкретизовані правові наслідки неможливості належним чином організувати і провести голосування на виборчих дільницях і встановити підсумки голосування в межах територіального округу. Крім того, уточнені і актуалізовані особливості забезпечення безпеки роботи членів виборчих комісій, у тому числі при транспортуванні виборчої документації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини