Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для українських платників податків можуть призначити "податкового омбудсмена"

24 червня 2014, 16:00
157
1
Реклама

Нардеп Сергій Тігіпко подав в Раду законопроект № 4154а про внесення змін до Податкового кодексу, передбачивши створення нового для України інституту - податкового омбудсмена.

Згідно з проектом, "податковий омбудсмен - незалежний посадовець, який забезпечує гарантії державного захисту прав і законних інтересів платників податків у сфері податкового законодавства України, дотримання вказаних прав з боку посадовців контролюючих органів при здійсненні податкового контролю".

У окремому новому розділі Податкового кодексу пропонується детально визначити порядок призначення і звільнення такого омбудсмена, його права і обов'язки, порядок розгляду скарг платників податків і так далі

Передбачається, що призначати податкового омбудсмена на посаду буде Президент України за уявленням Ради підприємців при Кабміністроком на 3 року. Їм може стати громадянин України, який досяг 35 років, має повну вищу економічну або юридичну освіту і стаж роботи за фахом не менше 7 років, проживає в Україні впродовж 10 останніх перед днем призначення років і вільно володіє державною мовою.

Як розповів нардеп в пояснювальній записці, існування аналогічної посади є досить поширеною світовою практикою (Великобританія, Австралія, Канада, Грузія, РФ), яка викликана значною специфікою податкових стосунків і мірою важливості податкових питань в сучасному громадському житті.

Відмітимо, що згідно традицій існування подібних посад в Україні, їх іменують не "омбудсменами", а "Уповноваженими з питань.".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини