Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Імпортерів алмазів хочуть посилено контролювати

20 червня 2014, 13:49
220
0
Реклама

У січні 2003 року Україна офіційно приєдналася до Сертифікаційної схеми Кимберлийского процесу (СС КП) і узяла на себе зобов'язання проводити торгівлю необробленими алмазами тільки з країнами-учасниками. Держконтроль за операціями з алмазами здійснюється згідно із Законом України "Про державне регулювання здобичі, виробництва і використання дорогоцінних металів і коштовних каменів і контролі за операціями з ними".

Міністерство фінансів України вирішило уточнити норму вказаного Закону і зобов'язати суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність по імпорту/експорту алмазів, отримувати сертифікат Кимберлийского процесу при митному оформленні таких алмазів.

Тобто, суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність по імпорту/експорту оброблених алмазів, але не закріплених в ювелірних виробах або неоправлених (наприклад, у вигляді ювелірних вставок), також вимушені будуть отримувати сертифікат КП.

Разом з цим, суб'єкти зобов'язуються представляти і інші документи підтвердження достовірності митного оформлення алмазів, які оформляє Державний геммологический центр України. Правда, перелік таких документів невичерпний.

У Держпідприємництва відмітили, що поширення такої вимоги приведе до додаткових витрат часу і засобів імпортерів/експортерів алмазів, а також не узгоджується з міжнародними вимогами у сфері торгівлі алмазами відповідно до КП СС.

Крім того, проектом передбачається норма, згідно якої алмази, які ввозяться на митну територію України без сертифікату КП, підлягають конфіскації і безвідплатній передачі у власність держави. Зараз конфіскація як вид покарання за скоєння злочину передбачена Карним кодексом України, проте, ввезення алмазів без сертифікату КП не підпадає під кваліфікацію жодного із злочинів, тому внесення відповідних змін виняткове до Митного кодексу України не приведе до поліпшення контролю.

За інформацією Держпідприємництва.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини