Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутат пропонує відмінити застарілі бюрократичні процедури при касаційному оскарженні

20 червня 2014, 10:58
98
0
Реклама

Внести зміни до деяких законодавчих актів з метою вдосконалення касаційного виробництва і перегляду судових рішень Верховним Судом України пропонує народний депутат Сергій Кальцев законопроектом № 4135а.

Пропонується з ГПК, КАС, КПК виключити положення, що зобов'язують осіб подавати разом з касаційною скаргою копії обжалуемых рішень судів першої і апеляційної інстанції. З ХПК пропонується виключити норми про необхідність подачі разом із заявою про перегляд судових рішень ВСУ копій судових рішень, про перегляд якого подана заява.

Для спрощення пошуку суддями судових рішень, відносно яких подана скарга (заява про перегляд), пропонується включити у перелік обов'язкових відомостей, які повинні містити касаційні скарги (заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України), вказівку номерів подів (кримінальних справ).

Крім того, проектом чіткіше викладаються положення кодексів в частині того, що суд касаційної інстанції витребує судові справи (матеріали карного виробництва) тільки у разі відкриття касаційного виробництва (зараз тексті законодавчих актів містяться положення, які формально зобов'язують суди касаційної інстанції витребувати матеріали незалежно від того, відкривається касаційне виробництво, чи ні).

Також пропонується встановити у відповідних статтях кодексів положення, визначальних терміни для відправки місцевими судами справ (кримінальних справ)які витребуються судами касаційної інстанції :

- в Цивільному процесуальному кодексі України - 10 днів;
- в Кодексі адміністративного судочинства України - 5 днів;
- в Карному процесуальному кодексі України - 10 днів.

Ухвалення вказаного законопроекту спростить особам доступ до правосуддя в контексті реалізації права на касаційне оскарження, заощадить час скаржникам в касаційному виробництві і працівникам судів, відмінить застарілі бюрократичні процедури при касаційному оскарженні судових рішень, прискорить процедуру розгляду справ в судах касаційної інстанції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини