Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Позбавлених батьківських прав зобов'яжуть платити аліменти або дитині, або до бюджету

20 червня 2014, 10:02
377
7
Реклама

Верховна Рада 19 червня прийняла за основу законопроект № 2548 про внесення змін до Сімейного кодексу відносно невідворотності обов'язку утримувати дитину особами, які позбавлені батьківських прав.

Проектом пропонується внести зміни в статті 166 і 192 СК, зобов'язавши суд приймати рішення про призначення аліментів одночасно з процедурою позбавлення батьківських прав.

А у разі відмови законних представників дитини отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд повинен прийняти рішення про перерахування аліментів до державного бюджету.

Крім того, запропоновано виключити ч.2 ст. 192 СК, згідно якої за заявою батьків, уповноваженого територіальної общини, юридичної особи, на утриманні якого знаходиться дитина, і з відома органу опіки і опікування розмір аліментів може бути зменшений, якщо дитина знаходиться на утриманні держави, територіальної общини або юрособи.

Відповідно до діючих норм Сімейного кодексу накладення аліментів на осіб, позбавлених батьківських прав, здійснюється за бажанням позивача, який ініціював позбавлення прав. Проте, як показує практика, це питання ініціюється лише в 20 % подібних справ, відмічає автор проекту нардеп О. Зарубинский. Запропоновані зміни дозволять зменшити і перспективу "соціального сирітства", понизивши застосування практики використання народження дітей виключно для отримання держдопомоги.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини