Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Київ залишиться без судово-медичних моргів?

19 червня 2014, 14:06
211
0
Реклама

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковская звернулася з відкритим зверненням до київського міського голови Віталія Кличка і депутатів Київської міської ради відносно грубої порушення права громадян України на гідне поховання. Такі порушення були виявлені за результатами моніторингового відвідування моргів Київського міського клінічного бюро судово-медичної експертизи.

У зверненні омбудсмана говориться про те, що в місті Києві існують два морги Київського горбюро судмедекспертизиу діяльності яких постійно існує потреба поховання померлих, які визнані невідомими, а також тих, хто не має родичів, або ж від поховання яких родичі з різних причин відмовилися.

Вказана категорія померлих підлягає похованню за державний рахунок спеціалізованими установами, але зараз через відсутність фінансування підприємства відмовляються виконувати покладені на них функції. Це, у свою чергу, привело до того, що за станом на 17 червня у вказаних моргах накопичилося 115 тіл померлих, які підлягають похованню за держрахунок. Останнє поховання було здійснене 29 квітня 2014 року.

"Стан в моргах на сьогодні створює епідеміологічну загрозу для міста і для їх працівників безпосередньо. До речі, впродовж останнього часу двоє працівників моргів захворіли туберкульозом" - відмічає у своєму зверненні Валерія Лутковская. До того ж, морг № 2 вже припинив свою діяльність, а у разі несвоєчасного вирішення порушеного питання ті ж наслідки через декілька днів чекають і морг № 1 на ул.Оранжерейной.

Інший привід для занепокоєння викликає ще і те, що підприємство ритуальна служба СКП "Київський крематорій" офіційно відмовилося від подальшого виконання договору про прийом, кремації і поховання вказаної категорії громадян через відсутність фінансування.

"Впродовж декількох днів столиця України залишиться без судово-медичних моргів. Також хочу відмітити, що патологоанатомічним моргам заборонений прийом трупів померлих поза лікарнею", - відмітила омбудсман.

Валерія Лутковская просить вжити невідкладні заходи для вирішення проблеми і внести відповідні зміни до бюджету міста Києва.

За інформацією прес-служби омбудсмана.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини