Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати мають намір ввести для банків санкції за брехню про валютний курс

17 червня 2014, 15:00
175
0
Реклама

Верховна Рада України сьогодні прийняла за основу законопроект № 4938 про внесення змін до деяких законів України по запобіганню (мінімізації) негативному впливу на стабільність банківської системи.

Законопроектом планується створити ефективні механізми забезпечення стабільності банківської системи під час кризових явищ і запобігти погіршенню ситуації на грошово-кредитному ринку, а також розширити механізми виведення неплатоспроможних банків з ринку.

Пропонується доповнити Закон про НБУ статтею, яка дає визначення маніпулюванню на грошово-кредитному ринкудо якого відносяться:

- здійснення (спроба здійснити) фінансовою установою операцій по торгівлі інвалютою, в результаті яких курс гривні до інвалюти, попит, пропозиція або об'єм торгівлі інвалютою відхилилися від рівня або підтримувалися на рівні, який істотно відрізняється від рівня, який би сформувався без таких операцій;

- поширення фінустановою свідомо помилковій інформації через ЗМІ, Інтернет або будь-якими іншими способами, внаслідок чого курс гривни до іноземної валюти, попит і пропозиція іноземної валюти, об'єм торгівлі нею, процентні ставки, попит, пропозиція або об'єм угод на міжбанківському кредитному ринку відхилилися від рівня або підтримувалися на рівні, який істотно відрізняється від рівня, який би сформувався без поширення такої інформації;

- неодноразове невиконання фиучреждением зобов'язань по угодах купівлі-продажу іноземної валюти, ув'язненим впродовж дня у власних інтересах або за рахунок клієнтів, якщо укладення вказаних угод привело до істотному  відхиленню курсу гривні до іноземної валюти від рівня, який би сформировлся без укладення вказаних угод;

- здійснення банками операцій на міжбанківському кредитному ринку, які не мають економічного сенсуабо представлення заявки на укладення договору на міжбанківському кредитному ринку без подальшого укладення такого договору, що привело до істотного відхилення процентних ставок від рівня, який би сформувався без здійснення таких операцій або подачі відповідних заявок.

За вказане маніпулювання, згідно з проектом, НБУ зможе застосувати до банків заходи дії, передбачені ст.73 Закону про банківську діяльністьа також обмежувати їх діяльність на міжбанківському валютному ринку. Також Нацбанку хочуть надати право накладати на небанківські фінансові установи штраф в розмірі від 10 до 50 тис. неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян (від 170 тис. до 850 тис. грн.) і позбавляти їх генеральній ліцензії на здійснення валютних операцій.

Також передбачається змінити процедури, здійснювані при ліквідації банків з метою прискорення реалізації ліквідаційної маси і удосконалити механізми отримання фінансової допомоги Фондом гарантування вкладів фізосіб для забезпечення своєчасного отримання ним довгострокових ресурсів для відшкодування засобів вкладникам неплатоспроможних банків.

Нагадаємо, що на засіданні 5 червня Верховна Рада не підтримала у першому читанні цей законопроект, тоді свої голоси віддали лише 180 депутатів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини