Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банкіри хочуть, щоб у вкладників був пріоритет на отримання інвалюти

16 червня 2014, 14:30
145
0
Реклама

Асоціація "Український Кредитно-банківський Союз" запропонувала Національному банку України врегулювати проблему практичного виконання банками нових вимог здійснення валютно-обмінних операцій на території України.

Постановою НБУ від 30.04.2014 № 249 прийнято нову редакцію Інструкції про порядок організації і здійснення валютно-обмінних операцій на території України. Зокрема, згідно з новими вимогами фінустановам заборонено відмовляти в здійсненні валютно-обмінних операцій, а також операції сторно. Це фактично вводить безумовний обов'язок банку продавати валюту при зверненні клієнтів.

У УКБС відмічають наступні негативні наслідки такої вимоги:

- ускладнить виконання зобов'язань по термінових валютних вкладах і створить перешкоди при здійсненні банками розрахунково-касового обслуговування клієнтів по поточних рахунках;

- зажадає від банків наявності значних валютних сум в касі (що суперечить рекомендаціям Нацбанку по мінімізації ризиків при роботі з готівкою за рахунок зменшення об'ємів коштів в касах банківських відділень);

- приведе до порушення банками обов'язкових для щоденного виконання нормативів лімітів відкритої валютної позиції і застосування до них передбачених нормативними актами жорстких заходів дії.

Тому для мінімізації вказаних ризиків УКБС пропонує відокремити наявну в касах відділень банків готівкову інвалюту, призначену для виплати депозитів або обслуговування поточних рахунківвід готівкової інвалюти, призначеної для проведення валютно-обмінних операцій.

Одночасно в УКБС відмітили необхідність надання регулятором роз'яснень з приводу доцільності ведення реєстру конвертації іноземної валюти і документального забезпечення підрозділів банків/пунктів обміну валют.

За інформацією прес-служби УКБС.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини