Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Заощадити на електриці можна за допомогою тарифів, диференційованих за часом

Реклама

Різниця в тарифах для населення між фіксованим і ринковими рівнями покривається через механізм дотацій за рахунок промисловості, залізничного транспорту, бюджетних організацій і інших споживачів, тобто відбувається перехресне субсидування населення за рахунок інших споживачів. Це роз'яснено НКРЕ в листі від 22 травня 2014 року № 2983/13/47-14. У комісії відмічають, що найбільша частина дотаційних сертифікатів доводиться на населення, яке платить за спожиту електроенергію лише близько 25 % від витрат на виробництво, передачу і постачання.

Відповідно до діючої концепції ціноутворення встановлення пільгових тарифів на електроенергію для муніципальних освітніх установ, у тому числі і в сільській місцевості, приведе до поглиблення перехресному субсидуванню одних споживачів за рахунок інших. НКРЕ роз'яснила, що така практика в результаті приведе до збільшення цінового навантаження на підприємства інших галузей економіки. Для промислових споживачів що відповідає підвищення тарифів означатиме збільшення собівартості продукції, зниження її конкурентоспроможності, а згодом і зменшення обсягів промислового виробництва.

В той же час відмічено, що оплата електроенергії може здійснюватися по тарифах, диференційованих по періодах часу. У постанові НКРЕ від 20 грудня 2001 року № 1241 "Про тарифи, диференційовані по періодах часу" для визначення рівня ставок тарифів, диференційованих по періодах часу, для кожного періоду (нічний, денний, напівпіковий, піковий) і усіх сезонів встановлюються окремі тарифні коефіцієнти і тривалість періодів.

При цьому споживачі, бажаючі здійснювати розрахунок за спожиту електроенергію по тарифах, диференційованих по періодах часу, у тому числі по годиннику доби, повинні забезпечити облік електрики для власного споживання відповідними засобами диференціального (почасового) обліку.

Нагадаємо, з 1 червня тарифи на електроенергію підвищилися на 10 %.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини