Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Медики сімейних амбулаторій не повинні вночі виїжджати на констатацію смерті

Реклама

Мінохоронздоров'я і Профспілка працівників охорони здоров'я України в листі від 23 травня 2014 року № 10.03.68/14230 роз'яснили, що виконання вимог наказу № 1095/955/119 про виїзд лікарів на місце події у разі смерті людини по місцю його проживання без ознак насильницької смерті або підозри на таку для констатації факту смерті повинно покладатися на установи охорона здоров'я, що функціонує в цілодобовому режимі.

Посадові обов'язки лікарів центрів первинної медико-санітарної допомоги (далі - ЦПМСД) передбачають надання допомоги прикріпленому населенню. Крім того, ЦПМСД працюють по шестиденному робочому тижню і не відносяться до установ охорони здоров'я з цілодобовим режимом роботи, у зв'язку з чим залучення лікарів цих установ охорони здоров'я до чергувань в нічний час і роботи в неробочі і святкові дні являються порушенням правил внутрішнього трудового розпорядку і трудового законодавства.

При організації чергувань лікарів по графіку у нічний часнеробочі і святкові дні, а також їх виїздів на місце події відпрацьований час слід розділяти на таке, що виконується в межах місячної норми робочого часу, і роботу в наднормовий час (понад місячну норму робочого часу).

Якщо лікарів викликають в межах місячної норми робочого часу як в денний, так і в нічний час, то додатковій оплаті підлягають тільки години роботи в нічний час. При залученні лікарів до роботи понад місячну норму їх робочого часу оплачується увесь фактично відпрацьований понад встановлену норму час в подвійному розмірі годинної ставки працівника (ст. 106 КЗоТ). При цьому компенсацію наднормових робіт шляхом надання працівникові відгулу законодавство не допускає.

Виконання вказаної роботи в неробочі і святкові дні в межах місячної норми робочого часу оплачується у розмірі годинної або денної ставки понад оклад і у розмірі подвійний вартовий або денної ставки за фактично відпрацьований час, якщо робота проводилася понад місячну норму робочого часу (ст. 107 КЗоТ). В цьому випадку за бажанням працівника йому може бути наданий інший день відпочинку.

На час відсутності лікаря на основній роботі у зв'язку з викликом на місце події у разі смерті людини виконання його обов'язків покладається на інших лікарів з оплатою за фактично відпрацьовані додатково годинник.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини