Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Якщо справа з Криму не передана по новій осудності, слід подати позов до київського суду

Реклама

ВХСУ надіслав госпсудам лист від 5 червня 2014 року № 01-06/745/2014 про застосування в судовій практиці Закону "Про забезпечення прав і свобод громадян і правовий режим на тимчасово окупованій території України". У попередньому листі № 01-06/615/14 ВХСУ вказавщо неможливість відправки пошти учасникам судового процесу, які знаходяться на тимчасово окупованій території, має бути підтверджена відповідною довідкою (листом) підприємства зв'язку. Таким підтвердженням може служити будь-який документ, виданий (відправлений) будь-якому адресатові підприємством зв'язку за підписом керівника (заступника керівника, іншої уповноваженої особи), який свідчив би про неможливість пересилки поштової кореспонденції в АР Крим і Севастополь.

Позовні заяви (у тому числі і за наявності відкритої справи в кримському суді) підлягають реєстрації в автоматизованій системі документообігу суду з наступним розподілом справи згідно з вимогами ст. 2-1 Господарського процесуального кодексу.

У разі, якщо відсутні підстави для відмови в прийнятті позову чи його повернення без розгляду (статті 62, 63 ХПК), але представлених документів недостатньо для розгляду справи по суті, суддя, прийнявши позовну заяву, витребує у позивача необхідні документи і матеріали, а якщо їх не подано:

а) без поважних причин - залишає позов без розгляду на підставі пункту 5 частин 1 ст. 81 ХПК;

б) з причин, які судом визнані шанобливими, - розглядає справу і приймає рішення по наявних доказах.

Звернення, що не є позовними заявами в розумінні ст. 54 ХПК, реєструються і розглядаються у встановленому в господарському суді порядку. Автори таких звернень при необхідності повідомляються судом (листами з підписами керівників або уповноважених працівників апарату суду) про можливість звернутися з позовом до відповідного господарського суду - міста Києва або Київської області згідно визначеної Законом територіальної осудності справ. При цьому наявність подібних же виробництв в госпсудах, що знаходяться на тимчасово окупованій території України, такому зверненню не перешкоджаєа судові акти, прийняті ними після набуття чинності Закону, не враховуються в рішенні суперечок.

ВХСУ роз'яснив, що у випадках, когла кримські суди не передали справи згідно осудності в Київ, госпсуди позбавлені можливості продовжити розгляд справоскільки Законом, так само як і іншими законодавчими актами України, не передбачено ні права, ні обов'язку господарських судів витребувати з інших госпсудів матеріали справ, так само як і відповідного права (обов'язки) апеляційних господарських судів - відносно інших судів апеляційної інстанції.

Але зацікавлені особи можуть поводитися з відповідними позовами (скаргами) до господарських судів Києва, Київській області, Київський апеляційний господарський суд з урахуванням визначеної Законом осудності.

Також читайте: Куди звертатися людям з судовими справами в Криму?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини