Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Страхове відшкодування по запоруці, спрямоване банком на погашення кредиту, не входить в дохід оподаткування позичальника

Реклама

Миндоходов наказом від 2 червня 2014 року № 325 затвердило узагальнювальну податкову консультацію по оподаткуванню сум страхового відшкодування, що виплачуються банку, - выгодополучателю при настанні страхового випадку з предметом запоруки (автомобілем), і що направляються банком на погашення кредиту.

Роз'яснено, що у випадку якщо сума страхового відшкодування перевищує вартість застрахованого майна, визначену за звичайними цінами на дату укладення договору страхування, збільшену на суму сплачених страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), податковий агент від суми такого перевищення утримує і сплачує (перераховує) до бюджету податок по ставці, визначеній в п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу.

Про суму здійснених виплат страхового відшкодування податкові агенти повідомляють контролюючі органи у складі податкової звітності за черговий податковий період.

Таким чином, при настанні страхового випадку з автомобілем, під заставу якого особою отриманий у банку кредит, виплата страхового відшкодування здійснюється страховою компанією такому банку - выгодоприобретателю з дотриманням вимог пп. 165.1.27 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу і Порядку застосування підпунктів 165.1.27 і 165.1.28 пункту 165.1 ст. 165 Податкового кодексу відносно страхових виплат, страхових відшкодувань, викупних сум і пенсійних виплат, що отримуються платником податку по договорах страхування, недержавного пенсійного забезпечення, пенсійного вкладу і довірчого управління. Якщо банк направляє ці засоби в рахунок погашення кредиту фізособи, отриманої під заставу автомобіля, то сума такого відшкодування не включається в загальний місячний (річний) дохід оподаткування позичальника.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини