Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Створити в школі клас нацменшостей можна за ініціативою п'яти батьків

Реклама

Основою для розгляду питання про формуванні класів з певною мовою навчання (державним або мовою меншості) незалежно від типу місцевості являється наявність не менше п'яти заяв батьків або законних представників дитини. Це роз'яснено в листі Міносвіти від 3 червня 2014 року № 1/9-282.

Відповідно до ст. 53 Конституції громадянам, що відносяться до національних меншин, гарантується право на навчання на рідній мові чи на вивчення рідної мови в державних і комунальних учбових закладах. Рідна мова може вивчатися через національні культурні суспільства.

Ст.14 Закону "Про загальну середню освіту" передбачено, що наповнюваність класів не повинна перевищувати 30 учнів. У школах, розташованих в селах і селищах, кількість учнів в класах визначається демографічною ситуацією, але повинно складати не менше п'яти чоловік.

У пункті 10 Положення про загальноосвітній учбовий заклад вказано, що класи формуються за узгодженням з відповідним органом управління освітою відповідно до нормативів наповнюваності, з урахуванням наявності приміщень, що відповідають санітарно-гігієнічним вимогам для здійснення учбово-виховного процесу, і відповідно до кількості поданих заяв про зарахування до установ.

Розподіл класів на групи при вивченні мов здійснюється відповідно до Порядку розподілу класів на групи при вивченні окремих предметів в загальноосвітніх учбових закладах, затвердженого наказом Міносвіти від 20 лютого 2002 року № 128.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини