Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінюст пропонує ввести адвокатську монополію на представництво в судах

Реклама

Мінюст оприлюднив законопроект про внесення змін до Закон "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", розроблений на виконання Програми діяльності Кабміну. У разі ухвалення законопроекту з 1 січня 2016 року буде встановлена монополія адвокатів на представництво інтересів в судах. Передбачено, що представництво інтересів в усіх судових процесах має право здійснювати виключно адвокати. Але ці вимоги не поширюються на:

1) працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, що представляють інтереси цих органів;

2) працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, які відповідно до закону захищають права і свободи людини і громадянина;

3) працівників підприємств, організацій, установ, інтереси яких вони представляють;

4) законних представників в передбачених законом випадках.

Усе так само декларується незалежність адвокатури від держави, але встановлюється, що має бути забезпечений спеціальний режим оподаткування адвокатської діяльності. Крім того, держава зобов'язується виділити в судах придатні для роботи кімнати.

Мінюст пропонує уточнити вимоги до охочих стати адвокатами: кандидат повинен мати стаж роботи у сфері права не менше трьох років після здобуття повної вищої юридичної освіти (зараз - не менше двох років). У стаж роботи в області права зараховується:

а) робота судді, прокурора, слідчого, нотаріуса;

б) робота помічника судді, помічника адвоката;

в) робота на посадах юриста, юрисконсульта, керівника юридичної служби і інших посадах в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах і організаціях незалежно від форми власності, якщо заняття такої посади вимагає наявності повного вищого юробразования;

г) робота педагогічних або науково-педагогічних працівників, що здійснюють педагогічну і / або наукову діяльність в середніх професійно-технічних, вищих учбових закладах або учбових закладах післядипломної освіти;

д) робота співробітників науково-дослідних установ;

е) робота на інших посадах, відповідно до закону тих, що вимагають наявності повної вищої юридичної освіти;

є) діяльність ФОП по наданню юридичних послуг.

Законопроектом пропонується встановити триступінчату процедуру складання кваліфікаційного іспиту і стажування. Кваліфікаційний іспит проводиться в два етапи: теоретичного і практичного іспиту. Стажистом адвоката може бути особа, яка на день початку стажування має дійсне свідоцтво про складання теоретичного іспиту. Рада адвокатів регіону призначає керівника стажування з числа адвокатів, адреса робочого місця яких знаходиться у відповідному регіоні згідно з Єдиним реєстром адвокатів України, по власному вибору стажиста і з письмової згоди адвоката. Під час стажування через кожні два місяці стажист складає проміжні звіти, а по його результатах - кінцевий звіт, які затверджуються керівником стажування, спрямовуються стажистом раді адвокатів регіону і особисто представляються ним на її засіданнях. Внесок за ті, що стажуються встановлюється радою адвокатів регіону і не може перевищувати розміру десяти мінімальних зарплат на перший день стажування. 4/5 цього внеску виплачується радою адвокатів регіону в якості винагороди керівникові стажування, 1/5 спрямовується на покриття витрат, пов'язаних з основною діяльністю ради адвокатів регіону. За рішенням ради адвокатів регіону обличчя може бути звільнене від сплати внеску за те, що стажується по письмовій згоді керівника.

Також пропонується встановити, що свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю є документом, що підтверджує статус адвоката і надає право на здійснення адвокатської діяльності. Посвідчення адвоката України є документом, що засвідчує його особу.

Згідно із законопроектом найменування адвокатського бюро може не включати прізвище адвоката, що створив його. Адвокатське бюро здійснює свою діяльність без укладення трудового договору між ним і адвокатом, який його створив. Проект передбачає, що усі питання діяльності адвокатського об'єднання, а також питання взаємин між членами адвокатського об'єднання регулюються статутом і договором між ними (партнерською угодою).

Помічникові адвоката радою адвокатів регіону може бути видано удостоверениепо зверненню адвоката, адвокатського бюро або адвокатського об'єднання, що уклали трудовий договір з ним. Відомості про помічника адвоката вносяться в Єдиний реєстр адвокатів України.

З'їзду адвокатів України може бути надане право твердження символіки адвокатури. Адвокат може здійснювати свою професійну діяльність в мантії і з нагрудним знаком. Зразок мантії і нагрудного знаку затверджується З'їздом адвокатів України.

Мінюст пропонує встановити обов'язкову вимогу відносно подачі адвокатом відомостей в Єдиний реєстр адвокатів України з метою підтвердження права на заняття адвокатською діяльністю.

Також законопороект передбачає:

- розширення і посилення професійних прав адвоката і гарантій адвокатської діяльності (зокрема, пропонується підкріпити принцип рівності сторін в карному виробництві відповідними процесуальними можливостями адвоката, передусім - по збору доказів);

- удосконалення положень про адвокатський запит (запит може бути спрямований ФОП з питань, пов'язаних із здійсненням підприємницької діяльності);

- деталізацію поняття винагороди адвоката;

- збалансувало повноважень між з'їздом адвокатів України, Радою адвокатів України;

- оптимізацію кількості і підвищення незалежності ревізійних комісій адвокатури;

- обмеження, щоб уникнути зловживань, круг суб'єктів, які можуть ініціювати притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності.

Крім того, пропонується надати адвокатам право на придбання засобів активної оборони у Україні (пістолетів і револьверів, призначених для відстрілу патронів з гумовими кулями). Відмітимо, по результатам опитування, проведеного ЮРЛИГОЙ, ініціативу по дозволу адвокатам вогнепальної зброї підтримало більшість користувачів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини