Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Планується змінити назву ст.222 УК

4 червня 2014, 12:51
393
0
Реклама

Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує прийняти за основу законопроект № 2582а про внесення змін до Карного кодексу відносно вдосконалення механізму карної відповідальності за шахрайство з фінансовими ресурсами.

Законопроектом пропонується викласти в іншій редакції ст. 222 Карні кодекси "Шахрайство з фінансовими ресурсами" - викласти назву і диспозицію ч. 1 таким чином:

"Стаття 222. Незаконне отримання субсидії, субвенції, дотації або кредиту.

1. Отримання субсидії, субвенції, дотації або кредиту без мети звернення у свою користь або на користь третіх осіб, досконале шляхом обману".

Нагадаємо диспозицію діючої редакції ч.1 ст.222 УК: Надання свідомо помилкової інформації органам державної влади, органам влади Автономної Республіки Крим або органам місцевого самоврядування, банкам або іншим кредиторам з метою отримання субсидій, субвенцій, дотацій, кредитів або пільг по податках у разі відсутності ознак злочину проти власності. Санкції передбачається залишити колишні.

Автор проекту депутат В. Журавский вважає, що зміст поняття "шахрайство", яке законодавець вклав до складу злочину "Шахрайство з фінансовими ресурсами", є вужчим, ніж зміст шахрайства як форми заволодіння чужим майном (ст. 190 УК). Тому назва ст.222 УК не відповідає диспозиції цієї статті. Крім того, шахрайство в контексті ст.222 УК є вужчим поняттям і за формою, адже ця стаття передбачає відповідальність тільки за надання свідомо помилкової інформації, що являється по суті лише окремим різновидом обману.

У пояснювальній записці депутат резюмує, що в плані вдосконалення карного закону слідує момент закінчення злочину "Шахрайство з фінансовими ресурсами" перенести на момент фактичного отримання певних фінансових ресурсів, змінивши одночасно назву самій ст.222 УК.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини