Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінений порядок узгодження придбання істотної участі у фінансовій установі

Реклама

Нацкомфинуслуг розпорядженням від 29 квітня 2014 року № 1324 внесла зміни в Порядок узгодження придбання або збільшення істотної участі у фінансовій установі.

У порядок введено поняття новоутворений заявник - юридична особа, запис про держреєстрацію якого внесений в Єдиний державний реєстр юрособ і фізосіб - підприємців в тому кварталі, в якому така особа подала заяву і відповідні документи для отримання ним узгодження придбання або збільшення істотної участі у фінансовій установі. Іноземна юрособа вважається новоутвореним заявником, якщо його реєстрація в країні, в якій зареєстрований його головний офіс, відбулася в тому кварталі, в якому така особа подала таку ж заяву на узгодження.

Встановлено, що аудиторське укладення (звіт незалежного аудитора) по фінансовій звітності юрособи за останній рік, передуючий ухваленню рішення про придбання або збільшення істотної участі в статутному капіталі фінустанови не подається юрособою, запис про держреєстрацію якого внесений в Єдиний реєстр в поточному році. Новоутворені заявники подають в Нацкомфинуслуг підтверджений аудитором (аудиторською фірмою) баланс (звіт про фінансовий стан) за станом на будь-яку дату, передуючу даті подачі заяви.

У новій редакції викладені вимоги до фінансового стану заявника. Юрособа повинна дотримуватися таких показників фінансового стану заявника :

1) коефіцієнт загальної ліквідності складає не менше 1;

2) показник фінансового левериджа заявника складає не більше 1 (зараз - не більше 0, 25) (окрім заявників - фінустанов);

3) розмір власних засобів заявника, що не є фінустановою, має бути не менше розміру заявленої істотної участі. Якщо фактична вартість придбання акцій (долею) перевищує заявлену істотну участь, розмір власних засобів заявника має бути не менше, чим фактична вартість придбання акцій (долею);

4) розмір власних оборотних коштів заявника - финорганизации має бути не менше розміру заявленої істотної участі. Якщо фактична вартість придбання акцій (долею) перевищує заявлену істотну участь, розмір власних оборотних коштів заявника має бути не менше, чим фактична вартість придбання акцій;

5) коефіцієнт рентабельності власного капіталу являється більше 0.

Заявник - фінустанову повинен також виконувати вимоги законодавства по регулятивному / власному капіталу, платоспроможності або дотриманню фінансових нормативів, а саме:

банк - вимоги до розміру регулятивного капіталу банку;

страховик - вимоги по платоспроможності страховика (умови забезпечення платоспроможності страховиків);

інші фінансові установи - вимоги до розміру власного капіталу і фінансових нормативів.

Фінансова установа зобов'язана впродовж 10 робочих днів з дати виявлення Нацкомфинуслуг факту придбання істотної участі у фінансовій установі або збільшення істотної участі до рівня, визначеного пунктом 1.3 розділу I Близько (10, 25, 50 і 75 % статутного капіталу або права голосу придбаних акцій (доль), без узгодження з Нацкомфинуслуг направити в комісію пропозиції відносно довіреної особи, якій передається право брати участь в голосуванні.

Читайте також: Іноземцям хочуть спростити придбання істотної участі в українському банку

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини