Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обмеження видачі готівки з депозитів в національній і іноземній валюті встановлене до 1 вересня

Реклама

1 червня набула чинності постанова Нацбанку від 30 травня 2014 року № 328 "Про врегулювання діяльності фінансових установ і проведення валютних операцій", яким обмежена видача (отримання) готівки в іноземній валюті з поточних і депозитних рахунків клієнтів через каси і банкомати в межах до 15 тис. грн. в добу на одного клієнта в еквіваленті по офіційному курсу НБУ. Такі ж обмеження встановлені для видачі готівки в гривні з поточних (у тому числі карткових) і депозитних рахунків клієнтів. Вимоги стосовно гривневих рахунків не поширюються на видачу готівки на виплату заробітної плати, витрат, пенсій, стипендій, інших соціальних і прирівняних до них виплат (окрім матеріальної допомоги); по поточних і депозитних рахунках, за умови їх внесення готівкою і в межах внесеної готівкою суми.

Відповідно до постанови за дорученням фізичних осіб за межі України здійснюються переклади іноземної валюти по поточних валютних неторгових операціях:
- без підтверджувальних документів з поточного рахунку в інвалюті або без його відкриття - на суму, яка в еквіваленті не перевищує 15 тис. грн. в місяць. Филица-нерезиденти здійснюють такі переклади на підставі документів, що підтверджують джерела походження засобів;
- з поточного рахунку в інвалюті - на суму, превышающую15 тис. грн., але не більше, ніж 150 тис. грн. в місяць. Фізособи-резиденти здійснюють такі переклади виключно на підставі підтверджувальних документів.

Ці вимоги по обмеженню суми переказу не поширюються на:
- оплату витрат на лікування в медустановах іншої держави, а також на оплату витрат на транспортування хворих;
- оплату витрат, пов'язаних із смертю громадян за кордоном (транспортні витрати і витрати на поховання);
- переклади, які здійснюються на підставі вироків, рішень, визначень і постанов судових, слідчих і інших правоохоронних органів;
- переклади, які здійснюються громадянами у разі виїзду за кордон на постійне місце проживання;
- оплату витрат на навчання;
- перекази коштів, отриманих в якості оплати праці нерезидентами в Україні, пенсії, аліменти;
- оплату витрат іноземним судовим, слідчим, нотаріальним і іншим повноважним органам (у тому числі сплата податків, зборів інших обов'язкових платежів).

НБУ дозволив уповноваженим банкам, які не виконали вимог відносно порядку формування і зберігання обов'язкових резервів у відповідному звітному періоді резервування, здійснювати власні операції по купівлі іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України для повернення фізособам вкладів (депозитів, засобів по ощадних (депозитним) сертифікатах, у тому числі відсотків по вкладах, депозитах, ощадних (депозитним) сертифікатах)термін повернення (погашення) яких настав.

Крім того, тимчасово встановлена нульова ставка резервування засобів по договорах про залучення банками засобів в інвалюті від нерезидентів на термін, рівний або менше 183 календарних днів.

До 8 червня 2014 року дозволено продавати готівкову іноземну валюту одній особі в один операційний (робітник) день в сумі, що не перевищує в еквіваленті 15 тис. грн. в межах однієї банківської установи і покуапать готівкову інвалюту у фізосіб в сумі, що не перевищує 150 тис. грн., без пред'явлення документівщо засвідчують особу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини