Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати вивчають питання компенсації за ушкодження майна мітингуючих

2 червня 2014, 11:15
127
0
Реклама

Комітет ВР з питань правової політики розглянув законопроект № 4085 о відшкодуванні матеріального збитку, заподіяного майну потерпілих осіб при проведенні мирних зборів внаслідок протиправних посягань. Члени Комітету, вирішуючи питання про відповідність законопроекту положенням Конституції України, дійшли висновкущо внесення запропонованих змін до чинного законодавства узгоджується з нормами Основного Закону.

Завданням законопроекту є захист майнових прав громадян України, які брали участь в мирних зборах в різних населених пунктах держави, а також документ покликаний забезпечити відшкодування матеріального збитку, заподіяного протиправними діями невстановлених осіб майну потерпілих, які брали участь в мирних зборах.

У пояснювальній записці до проекту відзначається, що в період проведення мирних зборів громадян відбувалося знищення майна мітингуючих (наприклад, було умисне спалено десятки автомобілів учасників Євромайдану).

Проектом визначений круг суб'єктівна яких повинна поширюватися дія закону : це громадяни України, які брали участь в мирних зборах в м. Києві і інших населених пунктах України в період з 21 листопада і до дня набуття чинності передбачуваного закону.

Як вказано в документі, що потерпів для відшкодування повинен буде надати в територіальні органи Міністерства фінансів документи: виписку з ЕРДР про відкриття кримінальної справи за фактом умисного знищення і ушкодження майна, яким підтверджується збиток; а також виводи експертно-криміналістичних установ Мінюсту і страховиків відносно розміру заподіяного збитку.

Кабмін, згідно з проектом, повинен буде затвердити порядок обліку постраждалих осіб, які брали участь в мирних зборах в м. Києві і інших населених пунктах України.

Відзначається, що дія такого закону не поширюється на потерпілих, пошкоджене або знищене майно яких використовувалося ними (чи з їх відома іншими особами) для скоєння злочину.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини