Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ст. 625 Цивільного кодексу не застосовується у разі невиплати зарплати, - ВСУ

Реклама

На засіданні Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України 21 травня 2014 року було розглянуто справу 6-43цс14 за позовом колишнього співробітника до публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку, індексу інфляції і трьох відсотків річних.

За результатами розгляду цієї справи ВСУ зробив правове укладення, згідно з яким встановлена частиною 2 ст. 625 Цивільного кодексу відповідальність боржника за прострочення виконання грошового зобов'язання (стягнення 3 % річних і індексу інфляції) не застосовується до трудових стосунків, які виникли у зв'язку із затримкою розрахунку при звільненні працівника і несвоєчасною виплатою зарплати, оскільки такі стосунки врегульовані нормами трудового права.

Компенсація втрати частині зарплати робиться відповідно до ст. 34 Закону "Про оплату праці", Законом "Про компенсацію громадянам втрати частини прибутків у зв'язку з порушенням термінів їх виплати" і Положенням про порядок компенсації працівникам втрати частини заробітної плати у свя зв'язку з порушенням термінів її виплатипідприємствами, установами, організаціями усіх форм власності і господарювання своїм працівникам у будь-якому випадку затримки виплати нарахованої зарплати на один і більше календарних місяців, незалежно від того, чи була в цьому провина працедавця, якщо в цей час індекс цін на споживчі товари і тарифів на послуги виріс більш ніж на один відсоток. За наявності вказаних умов в тому ж порядку компенсується присуджена за рішенням суду сума зарплати за роботу у вихідні дні, якщо ці умови настали у зв'язку з несвоєчасним виконанням судового рішення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини