Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Колектори не можуть відібрати квартиру, передану в іпотеку банку

Реклама

Стягнення на предмет іпотеки колекторною компанією на підставі договору факторингу - незаконно. Такого висновку дійшов Апеляционный суд Дніпропетровської області при перегляді справи 214/4359/13-ц за позовом ТОВ "Кредитні ініціативи" про звернення стягнення на предмет іпотеки.

Відповідач у справі в 2006 році уклав кредитний договір з АКБ "ТАС-Комерцбанк". У забезпечення належного виконання зобов'язань за договором між сторонами був укладений договір іпотеки. У 2012 році між правонаступником АКБ "ТАС-Комерцбанк" - ПАО "Сведбанк" і ТОВ "ФК "Вектор Плюс" був ув'язнений договір факторингу, згідно з яким останнє придбало право вимоги заборгованості по кредитних договорах, право вимоги по яких належить банку. У свою чергу, ТОВ "ФК "Вектор Плюс" уклало договір факторингу з ТОВ "Кредитні ініціативи", згідно з яким останнє придбало право вимоги по кредитних договорах банку.

Суд першої інстанції задовольнив вимоги колекторної компанії і обернув стягнення на предмет іпотеки - кваритиру відповідача. Апеляційний суд відмінив це рішення і відмовив у зверненні стягнення на квартиру і виселенні відповідача з неї.

Колегія суддів вказала, що вимоги клієнта до боржника, пов'язані з отриманням від боржника яких-небудь робіт, послуг або інших благ в натуральній формі, не можуть бути предметом поступки за договором факторингу. Тобто, вимога за договором іпотеки - стягнення нерухомості, не може передаватися коллекторсиким компаніям і вони не мають права відбирати майно громадян, що уклали кредитні договори з банком під забезпечення квартир.

У рішенні роз'яснено, що згідно частини 1 ст. 1078 Цивільного кодексу предметом договору факторингу може бути право грошової вимоги, термін платежу по якому настав (існуюча вимога), а також право вимоги, яка виникне в майбутньому (майбутня вимога). Предметом договору фінансування під поступку грошової вимоги можуть бути: передача грошової вимоги чиннику в обмін на надання клієнтові грошових коштів; поступка клієнтом чиннику своєї грошової вимоги, як способу забезпечення виконання зобов'язання клієнта перед чинником (наприклад, кредитний договір). Грошова вимога - ця вимога клієнта до боржника на підставі будь-якого договору, по якому боржник повинен виплатити клієнтові певну грошову суму.

Згідно ж ст. 1 Закону "Про іпотеку" іпотека - це вид забезпечення виконання зобов'язання нерухомим майномяке залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право у разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов'язання отримати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника.

Таким чином, цей договір суперечить положенням ст. 1078 ГК і відповідно до ст. 228 ГК є нікчемним, оскільки порушує публічний порядок. Угода вважається такою, що порушує публічний порядок, якщо вона спрямована на порушення конституційних прав і свобод людини і громадянина, незаконне заволодіння майном.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини