Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Госпсудам спрямований аналіз рішень ЕСПЧ, що отримали статус остаточних

Реклама

Вищий господарський суд листом від 16 травня 2014 року № 01-06/632/14 направив судам представлення Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, в якій міститься короткий виклад проблем, що призводять до визнання Європейським судом порушень Україною Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

У представленні приведені рішення Європейського суду, в яких констатовано, зокрема, порушення національними судами пункту 1 ст. 6 Конвенцій відносно права на розгляд справи судом впродовж розумного терміну і права на справедливий суд., підпункту "c" пункту 3 ст. 6 Конвенцій про право на захист, ст. 13 Конвенцій і ст. 1 Першого протоколу про право на виконання остаточного рішення суду впродовж розумного терміну, ст. 8 "Право на повагу приватного і сімейного життя", ст. 11 "Свобода зборів і об'єднань", ст. 14 у поєднанні із ст. 1 Першого протоколу "Право на майно", ст. 34 "Індивідуальних скарги".

Згідно ст. 17 Закону "Про виконання рішень і застосування практики Європейського суду з прав людини" суди повинні застосовувати Конвенцію і практику Європейського суду як джерело права.

Узагальнивши шляхи рішення встановлених Європейським судом проблем, Уповноважений повідомив Кабмін, що доцільним видається внесення змін до законодавства, зокрема, відносно мораторію на примусову реалізацію майна державних підприємств. Окремо підкреслена необхідність ухвалення законів, які б врегулювали питання проведення мирних зборів і порядку надання ув'язненим або особам, які містяться під вартою, на їх вимогу копій документів у їх кримінальних справах для забезпечення подачі заяви до Європейського суду.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини