Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

При самостійному виправленні помилок в податковій звітності нараховується пеня, - Миндоходов

Реклама

Миндоходов в роз'ясненні від 16 травня 2014 року нагадало, що якщо платник податків виявив заниження податкового зобов'язання за минулі періоди і подає уточнюючий розрахунок з позитивним значенням (чи уточнює у складі звітної (новою / звітною) декларації), він повинен нарахувати і сплатити до бюджету:

1) суму заниженого податкового зобов'язання;

2) суму штрафу :

- у розмірі 3% від суми недоплати;

- у розмірі 5 % від суми недоплати (якщо виправляє помилку у складі декларації);

- пеня, навіть якщо у платника податків по відповідному платежу є переплата.

Платник податків нараховує пеню на суму заниження податкового зобов'язання з розрахунку 120 % річних облікової ставки Нацбанку, яка діяла на день заниження. Також при визначенні пені треба враховувати увесь період заниження, тобто кількість календарних днів - з першого робочого дня, що йде за останнім днем, коли необхідно було сплатити податкове зобов'язання, по день, коли платник фактично його сплатить (включно по день зарахування засобів на відповідний рахунок Держказначейства).

Звернена увага, що якщо платник подає уточнюючий розрахунок як окремий документ, то вказані нарахування треба сплатити до подачі такого уточнюючого розрахунку.

Відповідна норма визначена ст. 14 р. I (пп. 14.1.162), ст. 50, ст. 129 р. II Податкового кодексу і Інструкцією про порядок нарахування і погашення пені по платежах, контрольованих органами державної податкової служби.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини