Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Доповнені роз'яснення відносно сплати пенсійного збору з купівлі валюти

Реклама

Нацбанк в листі від 15 травня 2014 року № 29-113/23395 доповнив свої роз'яснення відносно порядку сплати пенсійного збору з операцій купівлі іноземної валюти.

Так, роз'яснено, що незалежно від дати укладення договору на купівлю валютипочинаючи з 1 квітня 2014 року при здійсненні операції по купівлі іноземної валюти сплачується пенсійний збір у розмірі 0,5 % від суми операції.

Крім того, при купівлі-продажі іноземної валюти на умовах "своп" обидва банки, що беруть участь цій операції, повинні платити пенсійний збір. При цьому один з банків-учасників здійснює сплату збору при купівлі ним іноземної валюти по першій операції у рамках проведення валютного "свопу", а інший банк - при здійсненні купівлі іноземної валюти при виконанні другої (зворотною) операції.

Також роз'яснено, що якщо уповноважений банк купує іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку України з метою виконання зобов'язань перед платіжною організацією платіжної системи по операціях з використанням платіжних карт в іноземній валюті за межами України (зняття готівкових, безготівкові розрахунки за придбані товари або послуги) по поточних рахунках, відкритих в національній валюті, то платником пенсійного збору виступає банк. Згідно з пунктом 9.4 глав 9 Положення про порядок емісії спеціальних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням зобов'язання банку, що виникають у зв'язку з організацією безготівкових розрахунків по спеціальним платіжним засобом з платіжною організацією платіжної системи, являються власними зобов'язаннями банку перед цією платіжною організацією. Засоби, списані з рахунку користувача або відшкодовані на користь емітента за досконалі користувачем операції з використанням спеціальних платіжних засобів, являються засобами емітента. Користувачі мають зобов'язання перед емітентом за операції з використанням спеціальних платіжних засобів у валюті рахунку і в порядку, встановленому договором.

Також читайте: Як сплачується пенсійний збір за купівлю валюти?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини