Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 липня зміниться порядок оподаткування пасивних прибутків

Реклама

Миндоходов в роз'ясненні від 17 травня 2014 року нагадало, що Законом "Про запобігання фінансовій катастрофі і створенню передумов для економічного зростання в Україні" змінений порядок оподаткування пасивних прибутків - дивідендів, відсотків, роялті і інвестиційних прибутків, а саме вводиться особливий механізм оподаткування і прогресивна шкала.

Відповідно до Закону, в загальний річний дохід платника включається дохід, отриманий у вигляді дивідендів, виграшів, призів і відсотків, окрім відсотків, сума яких не перевищує за рік 17 прожиткових мінімумів для працездатної особи. Також не включатимуться в такий дохід відсотки і дивіденди, що не підлягають оподаткуванню відповідно до Податковим кодексом.

Оподаткування пасивних прибутків, отриманих фізособами впродовж звітного місяця, здійснюватиме податковий агент по ставці 15 %. При цьому одержувач таких прибутків зобов'язаний здійснити річний перерахунок нарахованого НДФЛ і відмітити результати перерахунку в податковій декларації.

Пасивні прибутки оподатковуються по ставках 15 %, 20 % і 25 % залежно від їх загальної суми. Так, якщо отриманий дохід не перевищив 204 прожиткові мінімуми (у 2014 році - 248472 грн.), ставка податку складе 15%. Якщо сума доходу складає від 204 до 396 прожиткових мінімумів (від 248472 до 482328 грн.), до суми перевищення застосовуватиметься вже 20 %. У разі отримання пасивного доходу понад 396 прожиткових мінімумів ставка, по якій обкладатиметься сума перевищення складає 25 %.

При річному перерахунку нарахований до сплати податок зменшується на суму, яка була утримана податковими агентами. Отриману позитивну різницю податку платник повинен включити в річній податковій декларації.

Ці зміни по податку на прибутки фізичних осіб набувають чинності з 1 липня 2014 року, окрім норм відносно оподаткування дивідендів, які набувають чинності з 1 січня 2015 року.

При цьому порядок нарахування і оподаткування прибутків у вигляді заробітної плати, прибутків від підприємницької діяльності, в т. ч. платників єдиного податку, Законом не міняється.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини