Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінюст реформує сферу нотаріату

19 травня 2014, 09:29
156
0
Реклама

Міністерство юстиції України активно реформує сферу нотаріату, зокрема, ініціюючи законодавчі зміни, спрямовані на поліпшення роботи нотаріусів і на поліпшення якості і доступності надання послуг населенню. Про це йшла мова під час семінару з нотаріусами, в якому взяли участь близько 500 практикуючих нотаріусів з усієї України.

Директор Департаменту нотаріату і банкрутства Тетяна Баранова проінформувала присутніх про діяльність спільної робочої групи Мінюсту і нотаріального співтовариства, яка була створена у березні цього року для розробки нових законодавчих змін, щоб вирішити проблемні питання у сфері нотаріату:

"Сьогодні ми вже можемо говорити про конкретні результати таких спільних напрацювань. Так, Міністр підписав наказ "Про внесення змін до Порядку здійснення нотаріальних дій", яким знімається багато проблемних питань оцінки майна при операціях спадкоємства або дарування з виключенням зайвих витрат. Також були підготовлені пропозиції до законопроекту "Про спадку на селі"яким встановлені вимоги до уповноважених посадовців, які займатимуться оформленням спадку".

Повідомили нотаріусів під час семінару і про кроки Мінюсту по усуненню корупційної складової в системі оцінювання знань в нотаріальній сфері. Так, Мінюст вводить електронну систему іспитів для отримання нотаріального свідоцтва. Така процедура зробить неможливим суб'єктивні чинники дії з боку тих, хто приймає або складає іспити, знищивши таким чином корупційну складову, яка спостерігалася раніше при отриманні свідоцтва нотаріуса, підкреслила Т. Баранова. Електронний іспит проводитиметься за принципом зовнішнього незалежного оцінювання з періодичністю близько чотирьох раз на рік.

Як запевняють в Мінюсті, нотаріальне співтовариство позитивно оцінило кроки Міністерства по реформуванню системи нотаріату.

Джерело: Мінюст.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини