Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затверджено положення про підрозділи міліції громадської безпеки особливого призначення

Реклама

МВС наказом від 8 травня 2014 року № 447 затвердило Положення про підрозділи міліції громадської безпеки особливого призначення.

Згідно частини 1 ст. 7 Закону "Про міліцію" підрозділ міліції громадської безпеки особливого призначення є структурним підрозділом головних управлінь, управлінь МВС України в областях і місті Києві (далі - ГУМВД, УМВС). Підрозділ підкоряється начальникові ГУМВД, УМВС, а у разі його відсутності - заступникові, який організовує діяльність підрозділів міліції громадської безпеки. При виконанні завдань поза регіоном постійної дислокації підрозділ переходить в оперативне підпорядкування начальника відповідного ГУМВД, УМВС.

Забороняється:

- напрям підрозділу для забезпечення проведення слідчих дій;

- використання спецзасобів, що приховують зовнішність (масок для особи, шоломів і так далі);

- демонстрація зброї або спецзасобів, окрім виняткових випадків під час проведення слідчої дії в карному виробництві по тяжкого або особливо тяжкого злочину і наявності достатніх підстав вважати, що проведенню слідчої дії виявлятиметься фізичний опір або іншим чином виключено досягнення його мети.

Вказані дії можуть бути здійснені тільки з дозволу прокурораокрім невідкладних випадків, коли затримка в проведенні слідчої дії може привести до неможливості досягнення його мети (в цьому випадку прокурор невідкладно повідомляється про здійснення відповідних дій).

У випадках участі в проведенні слідчих (розшукових) дій поза місцем постійної дислокації підрозділ підкоряється виключно слідчому або керівникові оперативного підрозділу ОВД, який їх проводить у разі отримання доручення слідчого.

Завдання підрозділу:

- забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав і свобод, законних інтересів;

- запобігання правопорушенням і їх припинення;

- охорона і забезпечення громадського порядку;

- забезпечення громадської безпеки і охорона громадського порядку під час проведення зборів, мітингів, ходів, демонстрацій і інших масових заходів;

- виявлення карних правопорушень;

- участь в проведенні заходів, спрямованих на розшук і затримання осіб, підозрюваних в скоюванні карних злочинів, озброєних і інших злочинців, які представляють громадську небезпеку, звільнення заручників, припинення діяльності не передбачених законом воєнізованих або озброєних формувань (груп)організованих груп і злочинних організацій на території України, а також заходів, пов'язаних з припиненням терористичної діяльності.

Особовий склад підрозділи комплектується відповідно до Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів Української РСР від 29 липня 1991 N 114, і інших нормативно-правових актів.

Нагадаємо, депутати збиралися заборонити створення спецподразедений міліції / військових частин спецпризначення внутрішніх військ, спеціальних моторизованих військових частин міліції і інших спецпідрозділів інакше як шляхом прийняття ВР спеціального закону. Діяльність спецпідрозділі міліції громадської безпеки "Беркут" 12 березня 2014 року була визнана Окружним адмінсудом м. Києва незаконної. Положення про "Беркуту", утвержденое наказом МВС від 24 жовтня 2013 року № 1011визнано протиправним і недійсним.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини