Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують звільнити військовослужбовців від нарахування штрафів і пені

Реклама

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 4785 відносно удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації. Народні депутати пропонують встановити в Законі "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію", що на час особливого періоду зупиняється дія будь-кому, прийнятих до настання цього періоду, нормативно-правових актів, які передбачають скорочення чисельності, обмеження комплектування або фінансування Збройних Сил України, інших військових формувань або правоохоронних органів спеціального призначення.

Також може бути доповнена ст. 6 Закону відносно виконання військово-транспортному обов'язку по мобілізаціїякщо не введений правовий режим воєнного або надзвичайного стану. Військово-транспортна мобілізація здійснюється шляхом безвідплатного залучення транспортних засобів підприємств, установ і організацій усіх форм власності, а також громадян для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань на умовах їх повернення власникам після оголошення демобілізації (впродовж 90 календарних днів). Об'єми транспортних коштів по типах і марках, які планується притягнути в ході мобілізації встановлюються місцевими держадміністраціями за уявленням військових комісаріатів.

Залучення транспортних засобів під час мобілізації здійснюється військовими комісаріатами на підставі рішень місцевих госдминистраций, які оформляються відповідними розпорядженнями.

Прийом-передача притягнених транспортних засобів і їх повернення при демобілізації здійснюється на підставі актів прийому-передачі, в яких вказуються відомості про власників, технічний стан, залишкова (балансова) вартість і інша інформація, що дозволяє ідентифікувати транспортні засоби. Порядок компенсації шкоди, нанесеної транспортним засобам, визначається Кабміном.

У Законі "Про військовий обов'язок і військову службу" пропонується встановити, що на військову службу за контрактом можуть бути прийняті військовослужбовці, що проходять військову службу по заклику по мобілізації, на особливий період. Також в ст. 22 може бути встановлено, що граничний вік військової служби для мобілізованих військовозобов'язаних на особливий період і військовослужбовців, що проходять військову службу під час особливого періоду, - до досягнення граничного віку перебування в запасі.

Термін військової служби для військовослужбовців, прийнятих на військову службу у разі виникнення кризової ситуації, загрозливої нацбезпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації і (чи) введення правового режиму воєнного стану встановлюється на особливий період але не менше одного місяця. Згідно зі змінами ст. 29 військовозобов'язаних (окрім резервістів) можуть бути покликані на учбові збори до п'яти разів строком до двох місяців кожного разу. Резервістам за період виконання обов'язків служби у військовому резерві виплачується дві мінімальні зарплати в місяць, за рахунок засобів Держбюджету.

Закон "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей" може бути доповнений нормою, що звільняє військовослужбовців з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістів і військовозобов'язаних з моменту мобілізації і до закінчення особливого періоду від нарахування штрафних санкцій і пені за невиконання зобов'язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, і фізичними особами.

Нагадаємо, 1 квітня набув чинності Закон № 1169 - VII про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно забезпечення проведення мобілізації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини