Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Генпрокуратурі розповіли про права військових і відповідальність диверсантів

5 травня 2014, 09:35
118
1
Реклама

Функції по обороні нашої держави, захисту його суверенітету, територіальній цілісності і недоторканості відповідно до Конституції України покладені на Збройні Сили України, Державну пограничну службу України, Службу безпеки України і інші військові формування держави, які в передбачених законом випадках беруть участь в заходах, спрямованих на боротьбу з тероризмом. При цьому першочерговим обов'язком кожного військовослужбовця військових формувань і правоохоронних органів є захист мирних громадян, а також територіальній цілісності держави, її свободи і незалежності.

Для виконання поставлених перед Збройними Силами і іншими військовими формуваннями завдань військовослужбовцем надається право використовувати зброю. Підстави і порядок його застосування регламентовані законами "Про Збройні Сили України", "Про Службу безпеки України", "Про міліцію", "Про Національну гвардію України", "Про боротьбу з тероризмом", Статутами Збройних Сил України і іншим законодавством.

Зокрема, зброя повинна застосовуватися військовослужбовцями і правоохоронними органами для захисту життя і здоров'я військовослужбовців, відбиття нападу на об'єкти, які ними охороняються, забезпечення виконання покладених на військові частини і підрозділи завдань під час їх застосування в районі проведення антитерористичної операції і так далі

Військовослужбовці, а також військовозобов'язані під час проходження ними спеціальних зборів, що порушують військову присягу відносно добросовісного і чесного виконання військового обов'язку, своїми діями або бездіяльністю здійснюють злочину проти встановленого порядку несення військової служби, за що у встановленому законом порядку притягуються до карної відповідальності. Згідно Карного кодексу Українисанкції за скоювання таких злочинів у більшості передбачають покарання у вигляді позбавлення волі строком від 3 до 10 років.

Головне управління нагляду за дотриманням законів у військовій сфері Генеральної прокуратури України застерігає жителів південно-східних областей і закликає не піддаватися на провокації організаторів масових безладів і диверсантів зі зброєю, і утриматися від участі в них. Адже такі дії представляють пряму загрозу конституційному ладу України, її територіальній цілісності і громадській безпеці, і розцінюватимуться як співучасть в скоюванні тяжких злочинів проти громадської безпеки і авторитету органів державної влади, за що УК передбачена сувора відповідальність аж до позбавлення волі строком до 15 років.

Зокрема, 18 квітня 2014 року набув чинності Закон № 1183 - VII "Про внесення змін до Карного кодексу України", яким передбачено збільшити терміни ув'язнення за посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, державну зраду, розголошування державної таємниці, вибухи і підпали, перешкоду законної діяльності Збройних сил України і інших військових формувань в особливий період. Відповідати обмеженням свободи припаде за захоплення вокзалу, аеродрому, порту, станції або іншого транспортного підприємства. Дії, які спричинили загибель людей або інші тяжкі наслідки, каратимуться позбавленням волі на термін від 8 до 15 років. Крім того, встановлений штраф або виправні роботи за блокування транспортних комунікацій, відключення енергопостачання або іншу умисну дію, що порушило нормальну роботу транспорту або створювало небезпеку для життя людей.

Джерело: прес-служба ГПУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини