Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Школи з російською мовою навчання не перекладатимуть на український

30 квітня 2014, 18:01
318
1
Реклама

Міністерство освіти і науки України інформує, що не планувалися і не плануються заходи по перекладу усіх учбових закладів українською мовою навчання, і є помилковою поширювана інформація відносно планів такого "насильницького" перекладу.

Згідно ст. 14 Закону "Про освіту"розвиток мережі учбових закладів відноситься до повноважень місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування.

А ст. 20 Закону "Про основи державної мовної політики" гарантується вільний вибір мови навчання громадянами України.

Громадянам України гарантується право здобуття освіти на державній мові або мовах національних меншинвідмічають в Міністерстві. Це право забезпечується через мережу дошкільних дитячих установ, загальних середніх, позашкільних, професійно-технічних і вищих державних і комунальних учбових закладів з українським або іншими мовами навчання, яка створюється відповідно до потреб громадян відповідно до законодавства України про освіту.

У Україні забезпечено дотримання норм статті 10 Конституцій України, статті 20 Закону "Про основи державної мовної політики" відносно усебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах громадського життя, у тому числі в освіті, і вільного розвитку, використання і захисту росіянина і інших мов національних меншин України.

Зараз в Україні функціонують 19 294 загальноосвітніх учбових заклади, з них з українською мовою навчання - 16 045; росіянином - 1 275; румунським - 81; угорським - 67; кримськотатарським - 15; молдавським - 5; польським - 5.

Джерело: Міносвіти.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини