Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутат пропонує удосконалити методи боротьби з туберкульозом

30 квітня 2014, 13:10
102
0
Реклама

У Раді зарегистрован законопроект № 4760 (автор - позафракційний нардеп В. Петевка) "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (відносно удосконалення законодавства про протидію захворюванню туберкульозом) ".

Законопроект надає можливість хворим заразливою формою туберкульозу по їх власному бажанню робити висновок договір про здійснення амбулаторного лікування і надання медичних послуг в домашніх умовах (при цьому не позбавляє права відмовитися від госпіталізації і проводити лікування амбулаторно в ізоляції). На думку автора, це забезпечить хворому ефективність і правильність проведення лікування під час його ізоляції в домашніх умовах.

Також пропонується закріпити обов'язок працівника протитуберкульозної установи, яка здійснює відповідне лікування хворого заразливою формою туберкульозу, у разі виявлення порушення хворим протиепідемічного режиму впродовж 24 годин подать заява до суду про примусову госпіталізацію чи про продовження терміну примусової госпіталізації. Невиконання або неналежне виконання вказаного обов'язку спричиняє за собою накладення (враховуючи високу міру громадської небезпеки) карній відповідальності на працівника протитуберкульозної установи.

Цією нормою депутат хоче забезпечити відповідальне відношення лікарів до своїх обов'язків, зменшити ризик порушення хворими протиепідемічного режиму - і, як результат, зменшити поширення інфекції серед здорового населення.

Проектом передбачено регламентувати порядок надання медичної допомоги особам, затриманим в админпорядке за порушення законодавства про держкордон і за підозрою в скоєнні злочину, що знаходяться в пунктах (місцях) тимчасового змісту і спеціально обладнаних приміщеннях. Вказані особи повинні будуть пройти флюорографічне обстеження і у разі підозри в них захворювання туберкульозом - спрямовані на відповідне лікування.

Також проектом забезпечується відповідний контроль за діяльністю медпрацівників пограничної служби і за якістю наданого ними медичного обслуговування. Це сприятиме зниженню рівня захворюваності і смертності серед затриманих осіб, а також понизить ризик можливості поширення захворюваності серед населення України.

Враховуючи постійний ріст захворюваності і смертності від поєднання інфекцій ТБ/ВІЛ, законопроект розрахований і на осіб, хворих ВІЛ/СНІД-ассоциированным туберкульозом. Обличчям, хворим туберкульозом, надається право за власним бажанням пройти тестування з метою виявлення ВІЛ. Працівники протитуберкульозних установ зобов'язуються проінформувати осіб, хворих на туберкульоз, про можливі наслідки у разі, якщо ВІЛ буде виявлений вчасно, цим самим спонукаючи хворих пройти тестування. Окрім цього, працівники протитуберкульозних установ зобов'язуються реєструвати усі випадки смертності і захворюваності від поєднаної патології туберкульозу і ВІЛ/СНІДУ, а також обмінюватися інформацією і співпрацювати з центрами профілактики і боротьби з СНІДОМ.

Законопроект наділяє хворих туберкульозом і інфікованими мікобактеріями туберкульозу додатковими правамизакріплює за ними право на отримання соціальних послуг. У разі, якщо протитуберкульозний процес супроводжується вираженими і стійкими порушеннями функцій організму і хворої впродовж тривалого часу не може виконувати свої профобязанности, або ж виникає необхідність значно змінити умови праці, у визначеному законодавством порядку, йому встановлюється відповідна група інвалідності.

Також, особам, які перехворіли туберкульозом, гарантується сприяння як з боку держави, так і з боку медичної установи в процесі проходження ними реабілітації. Ці заходи спрямовані на відновлення працездатності осіб, а також повернення їх до звичного способу життя.

Зважаючи на необхідність посиленого соцзахисту малолітніх і неповнолітніх осіб, хворих на туберкульоз, законопроект забезпечує їх відповідними правами, а також гарантує з боку держави здійснення заходів, спрямованих на зміцнення імунної реактивності хворої дитини.

Крім того, проект містить положення про замкнете лікуватися амбулаторно для осіб, які являються бактериовыделителями і проживають разом з малолітніми і неповнолітніми особами. Також вказаним особам строго забороняється самовільне порушення режиму безперервного стаціонарного лікування.

Як запевняє автор проекту, його прийняття сприятиме стабілізації рівня захворюваності туберкульозом з тенденцією до зменшення серед населення України, а також понизить вірогідність зараження здорових осіб.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини