Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР ухвалила новий Закон про держзакупівлі

10 квітня 2014, 14:32
1048
0
Реклама

Верховна Рада сьогодні 226 голосами прийняла Закон про здійснення державних закупівель (урядовий законопроект № 4587)під дію якого підпадуть усі компанії, 51% акцій яких знаходиться в державній власності.

Дія Закону поширюється на закупівлі замовниками товарів, робіт і послуг, які повністю або частково здійснюються за рахунок бюджетних коштів за умови, що вартість закупівлі товарів і послуг рівна або перевищує 100 тис. грн., а робіт, - рівна або перевищує 1 млн грн., а також здійснюються за рахунок власних засобів за умови, що вартість закупівлі товарів і послуг рівна або перевищує 1 млн грн., а робіт - 5 млн грн.

Здійснення закупівель проходитиме без застосування процедур, передбачених цим Закономякщо замовник здійснює закупівлі товарів, робіт і послуг повністю або частково за рахунок бюджетних коштів за умови, що вартість предмета закупівлі товару або послуги не перевищує 100 тис. грн., а робіт - не перевищує 1 млн грн., а також товарів, робіт і послуг за рахунок власних засобів за умови, що вартість предмета закупівлі товару або  послуги не перевищує 1 млн грн., а робіт - не перевищує 5 млн грн.

Також істотно скорочується перелік випадків, на які не поширюється дія Закону про держзакупівлі; скорочується і перелік підстав для застосування неконкурентної процедури.

Поняття замовників визначається відповідно до принципів директив ЄС: процедури закупівлі у одного учасника адаптуються відповідно до практики застосування подібної процедури в Європі.

Згідно із Законом, скасована необхідність розміщення інформації у офіційному державному друкарському виданні з питань держзакупівель і в міжнародному інформаційному виданні, - буде лише обов'язковість обнародування цієї інформації на веб-порталі уповноваженого органу. Оприлюднитися на сайті будуть і річні плани, без зобов'язання їх відправки Мінекономрозвитку.

Передбачено також недопущення до участі в торгах юридичних осіб, зареєстрованих в офшорних зонах, і багато інших змін.

Новий Закон дає можливість зробити держзакупівлі прозорими і відкритими, заявив при виступі у ВР Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Читайте також: Законопроект про держзакупівлі повинен підвищити їх відкритість, - юрист.


В той же час, не вистачило голосів для ухвалення урядового законопроекту № 4645 про внесення змін до Податкового кодексу відносно усунення окремих невідповідностей норм законодавства.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини